xcounter
#

Карабахський ларець: у Азербайджані розсекретили нові подробиці знищення ППО Вірменіі (відео)

Війна у Нагірному Карабасі вкотре яскраво продемонструвала ударний потенціал БпЛА Bayraktar ТB2
Війна у Нагірному Карабасі вкотре яскраво продемонструвала ударний потенціал БпЛА Bayraktar ТB2
3796

Вже у перші дні бойових дій Азербайджану проти Вірменіі за визволення Нагірного Карабаху було знищено до 60% вірменських зенітних ракетних комплексів, розміщених у зоні протистояння. Щоб домогтися такого результату, якраз і знадобилася операція під назвою "Карабахський ларець"

Громадське телебачення Азербайджану оприлюднило документальний фільм "Невидимі герої - Військово-повітряні сили Азербайджану"(Görünməyən qəhrəmanlar - Hərbi Hava Qüvvələri) з новими і цікавими подробицями щодо проведення операції під назвою "Карабахський ларець".

У фільмі низка посадових осіб, зокрема, командувач ВПС Азербайджану генерал Раміз Тахіров, розповів, як саме було забезпечено швидке придушення вірменської протиповітряної оборони у Нагірному Карабасі.

Читайте також: Bayraktar TB2 перемогли вірменські "Тори": свою відсталість РФ прикрила фейками

Переклад з азербайджанської ключових деталей операції на підставі фільму "Невидимі герої - Військово-повітряні сили Азербайджану" виклав користувач Мамед Велімамедов на своїй сторінці у фейсбук.

ППО Карабах
Азербайджанська карта дислокації засобів системи ППО Вірменії у Нагірному Карабаху на 27.09.2020 на кадрі з фільму

Операція "Карабахський ларець" складалася з низки складових частин.

Насамперед, для того, щоб змусити противника ввести у дію всі свої ЗРК, було прийнято рішення організувати імітацію масованого авіаційного удару з використанням літаків, вертольотів та БЛА. Ці літальні апарати, не входячи в зону ураження ППО, здійснювали різні маневри.

Щоб противник не розкрив цей задум, було рішення запускати в зону ураження ППО літаки Ан-2. Пілоти направляли Ан-2 у зони враження ППО, а самі вистрибували з літака з парашутом. Якби противник не збивав ці літаки, вони завдали б значної шкоди, бо використовувалися як дрони-камікадзе і були начинені вибухівкою.

Ан-2
Один з літаків Ан-2, що використовувася азербайджанською стороною для розкриття системи ППО Вірменії у Нагірному Карабаху

Ці помилкові цілі, як стверджуєтсья, повинні були змусити супротивника марно витрачати дорогі ракети комплексів "Тор-М2КМ", які у вірмен були в обмеженій кількості. Цієї мети вдалося досягти, оскільки протягом деякого часу, у зв'язку з нестачею ракет, противник не міг використовувати "Тор-М2КМ".

Тор-М2КМ
Вірменія втратила у Нагірному Карабасі сучасний і дорогий ракетний комплекс "Тор-М2КМ"

На наступному етапі баражуючі бєприпаси та ударні БПЛА Азербайджану - Harop, Skystriker, Orbiter-1k та і Bayraktar ТB2, що вже знаходились у повітрі, завдавали ударів по виявлених засобах ППО.

Koral
Комплекс радіоелектронної боротьби Koral від турецької компанії Aselsan

Для підтримки дій БПЛА та ускладення дій ЗРК активно діяли засоби РЕБ, які ставили перешкоди роботі систем ППО противника. За допомогою технічних засобів створювалися помилкові електронні цілі для ЗРК Вірменії.

Турецький комплекс радіоелектронної боротьби Koral застосовувся у Нагірному Карабаху, аби полегшити виконання завдань ударними БпАК.

Окрім баражучих боєприпасів та ударних БПЛА, удари по системах ППО Вірменіі завдавалися з використанням встановлених на гелікоптерах ракет Spike-NLOS з дальністю до 30 км.

Нагріний Карабах
Взаємодія на полі бою. На підставі досвіду бойових дій у Нагірніому Карабаху

Завдяки вдалій реалізації операції "Карабахська скринька" вже у перші дні бойових дій Азербайджану проти Вірменіі за визволення Нагірного Карабаху було знищено до 60% вірменських зенітних ракетних комплексів.

Перед початком Другої Карабахської війни на 27 вересня 2020 року система ППО Вірменії у Карабаху, як стверджується у різних джерелах, складалася з 24 ПУ ЗРК "Оса-АК(М)", 6 ПУ ЗРК "Тор-М2КМ", одного дивізіону С-300ПС, 2 дивізіонів ЗРК "Круг", 3 дивізіонів ЗРК "Куб" та одного дивізіону ЗРК С-125.

За час війни за Нагірних Карабах ударно-розвідувальний БПЛА Bayraktar TB2 знищив майже 1000 цілей. Детальну статистику застосування турецького дрона підвів ресурс Clash Report.
За час війни за Нагірних Карабах ударно-розвідувальний БПЛА Bayraktar TB2 знищив майже 1000 цілей. Детальну статистику застосування турецького дрона підвів ресурс Clash Report.
Читайте також: Перевірено війною: успішна тактика турецького БпЛА Bayraktar TB2, яку може застосувати Україна