xcounter
#

Ан-2 на службі Південній Кореї: як "азіатський тигр" використовує 70-річний біплан

3180
Збройні сили Республіки Корея мають до десятка таких літаків
Збройні сили Республіки Корея мають до десятка таких літаків

Армія Південної Кореї використовує свої "кукурузники" для тренування власної ППО та для тренувань власних сил спеціальних операцій

Республіка Корея, вона ж Південна Корея – це країна, що замкнула в 2020 році топ-10 країн за розміром воєнного бюджету, запустила програми будівництва власного авіаносця, винищувача п’ятого покоління, розробки "безпілотних" танків та самохідних артилерійських установок.

І може здаватись абсурдним, що настільки розвинута у воєнній площині країна використовує Ан-2 для бойової підготовки власних збройних сил.

Читайте також: У Кореї представили "альтернативу F-35" - винищувач KF-21: його розробляли з 2001 року
Керманич Північної Кореії Ким Чен Ин в кабіні Ан-2

Але, як стверджує портал The Drive, саме так і є: армія Південної Кореї використовує до десятка біпланів Ан-2 для підготовки до можливої війни із Північною Кореєю.

Ці літаки були придбані орієнтовно в 2000-х роках на "сірому" ринку авіатехніки, проходять за цивільними реєстрами під номерами від HL-1082 до HL-1091, дислоковані на авіабазі Сонгму неподалік лінії розмежування з КНДР.

Супутниковий знімок зразка 2019 року, на якому "засвічено" сім літаків Ан-2 збройних сил Південної Кореї

Для чого Південній Кореї знадобились Ан-2? Військові Республіки Корея вважають, що у випадку можливої війни Північна Корея широко використовуватиме свої "кукурузники" Ан-2 як засіб масованої висадки загонів спеціального призначення, і також – як легкий штурмовик, озброєний бомбами малого калібру та реактивними некерованими снарядами.

При цьому на користь північнокорейських ескадрилій гратиме той факт, що радари начебто не "бачать" Ан-2.

Армія КНДР має до 200 літаків Ан-2

Відповідно, військово-повітряні сили Південної Кореї використовують свої Ан-2 як "мішень" для тренування розрахунків зенітно-ракетних комплексів малої дальності, і також – пілотів винищувачів F-16.

Також армія Республіки Корея використовує свої Ан-2 при загальновійськових навчаннях як "літаки агресора", котрі виконують десантування диверсійних груп умовного противника.

Як мінімум один свій Ан-2 військові Південної Кореї розбили під час навчань, фото з відкритих джерел

Для більшої реалістичності, південнокорейські військові пофарбували свої "кукурузники" рівно у той же зелено-коричневий камуфляж, котрий носять і північнокорейські Ан-2.

До слова, Південна Корея – аж ніяк не єдина розвинута країна, армія якої стабільно використовує Ан-2 для власної бойової підготовки.

Літак Ан-2 Морської авіації ВМС України

Наприклад, як стверджує той же портал The Drive, на даний момент Корпус морської піхоти США уже використовує для десантної підготовки своїх бійців літаки Ан-2 приватних підрядників.

Американські військово-повітряні сили використовують літаки Ан-2 в складі 6 ескадрильї спеціальних операцій, одна із функцій якої – навчання радників для підготовки персоналу для ВПС країн-союзників.

В свою чергу, Армія США та сили спеціальних операцій Латвії використовують Ан-2 національних ВПС для спільних регулярних тренувань.

Літаки Ан-2 латвійських військово-повітряних сил під час параду на честь річниці відновлення незалежності Латвії, 4 травня 2021 року
Читайте також: Південна Корея продала в ОАЕ свій аналог "Вільхи" - систему K239 Chunmoo