xcounter
#

Попри ажіотаж з ATACMS, новини щодо цієї ракети у новому пакеті допомоги поки що невтішні

2271
Ракета ATACMS, фото Lockheed Martin
Ракета ATACMS, фото Lockheed Martin

У новому пакеті оборонної допомоги буде низка важливих та необхідних речей для Сил оборони, але, схоже, що без довгоочікуваних далекобійних ракет для HIMARS і M270

Сьогодні, 21 вересня, президент США Джо Байден має оголосити про новий пакет оборонної допомоги Україні під час візиту у столицю країни президента України Володимира Зеленського — озброєння буде передаватися у рамках "президентських вилучень" (Presidential Drawdown), коли зброя виділяється безпосередньо із запасів війська США.

Вогонь з HIMARS, фото U.S. Marines
Вогонь з HIMARS, фото U.S. Marines

Вартість цього пакета має становити 325 млн доларів і в ньому має бути низка різних видів озброєння і боєприпасів — таку інформацію повідомив виданню Reuters один з американських посадовців на умовах анонімності.

Читайте також: Storm Shadow уразив ціль під яку створювався: резервний командний пункт ЧФ РФ у Верхньосадовому

Найголовніша інтрига цього пакета, звичайно, у тому, а чи будуть там такі потрібні для нас далекобійні ракети ATACMS для ракетних систем HIMARS і M270 — і тут новини поки що невтішні, бо, як стверджує видання, про включення ракет у цей пакет оборони поки що не йдеться. Але водночас буде інше озброєння до цих систем — запаси ракет GMLRS.

Ракета GMLRS
Ракета GMLRS, фото Lockheed Martin

Втім, згодом у матеріалі є примітка, що пакет ще на "стадії доопрацювання" і його вміст може змінитися. Не виключено, що ATACMS можна буде очікувати у наступних пакетах оборонної допомоги, бо загалом, за повідомленнями з низки західних ЗМІ, сьогодні у США максимально наблизились до передачі цих ракет Україні.

Щодо іншого озброєння, то передусім у цьому пакеті має бути друга партія 155-мм касетних боєприпасів, які вже успішно продемонстрували себе на полі бою в Україні — нагадаємо, що вперше снаряди DPICM були виділені у рамках оборонного пакета від 7 липня цього року.

Касетні снаряди M864 у ЗСУ
Касетні снаряди M864 у ЗСУ

Крім того, у рамках нового пакета США планують посилити українську протиповітряну оборону зенітними ракетними комплексами Avenger — ЗСУ вже знайомі з цими системами, які по суті є таким собі "гібридом" HMMWV та Stinger.

ЗРК Avenger США ЗСУ
ЗРК Avenger в строю ЗСУ, березень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Також посилять Сили оборони і протитанковим озброєнням — ракети TOW, Javelin та одноразовими ручними гранатометами AT4. Відзначається, що у пакеті буде й інше обладнання, яке наразі не називається.

Читайте також: Міноборони РФ почало зі стрілецького озброєння "збивати" HIMARS та Storm Shadow