xcounter
#

У США максимально наблизились до передачі ATACMS Україні - кількість інсайдів з Вашингтону зростає

3838
Ракета ATACMS
Ракета ATACMS

Й хоча поки офіційно рішення не прийнято одразу два американських авторитетних ЗМІ повідомили про готовність Вашингтону передати ATACMS

Вже друге американське авторитетне видання повідомляє про те, що у Вашингтоні справді готові до передачі Україні балістичних ракет ATACMS.

Спочатку, 9 вересня, про це повідомило ABC News, а тепер й Financial Times. Відповідно до інсайдерської інформації від високопоставлених посадовців ці ракети можуть бути включені у наступний пакет допомоги для України. Але з обмовкою, що рішення все ще залежить безпосередньо від президента США Джо Байдена.

Читайте також: У РФ детально показали новий захист Т-80ВБМ, включно з новою станцією РЕБ та оновленим мангалом

Й саме тому, все описується фразами "рішення може бути прийнято найближчим часом" та "ATACMS наближаються". Але дійсно у Білого дому залишилось не так багато пояснень чому вони не передають ці ракети Україні, хоча обговорюються вони ще з літа минулого року.

З боку Defense Express зазначимо, що політизація передачі цих ракет вже давно вийшла за всі можливі рамки, й прийняти це рішення легко навряд буде можливим. Бо вже понад рік у Вашингтоні говорять, що не будуть, не можуть, не вважають за потрібне передавати ATACMS й настільки довго це обґрунтовували, що після цього "клацнути пальцями" й дати "зелене світло" виглядає не дуже логічно та послідовно.

Більше того, це об'єктивно впирається у кількість ракет, які у боєздатному стані та програму їх передачі до України. Особливо, якщо говорити про найбільш ефективний та потрібний для України ATACMS у касетному виконанні, виробництво якого завершилось у 2003 році.

Також не треба виключати сценарій за яким у США можуть передати ATACMS по дуже спірному сценарію, не шляхом вилучення із власних запасів за програмою президентського вилучення, а через USAI - Ініціативи сприяння обороноздатності України, коли зброя зумовлюється у виробників. Останній варіант, наприклад у випадку коли ракети будуть передаватися після відновлювальних робіт, перенесе строки їх можливого використання на місяці вперед.

Й у цих умовах залишається сподіватися, що зрештою у Вашингтоні все ж таки приймуть єдине правильне рішення й перепадуть ATACMS без додаткових зволікань та затримок. Й більше того, не будуть обмежуватись лише у цьому виді далекобійного озброєння, а звернуть увагу на можливість інтеграції таких ракет, як JASSM під крило українських літаків під крило українських літаків.

Читайте також: ГУР МОУ каже, що на кордоні з Україною стоять 46 ОТРК "Искандер": що це означає