xcounter
#

П’ять найбільших поразок російської армії за десять місяців війни в Україні: як ЗСУ били ворога у 2022

4259
П’ять найбільших поразок російської армії за десять місяців війни в Україні: як ЗСУ били ворога у 2022

"Київ за три дні", підводний крейсер Москва та інші поразки російського окупаційного війська

Defense Express традиційно для себе підбиває підсумки року – раніше ми розповідали про найпопулярніші новини, а також про наївність протягом років перед вторгненням РФ. У цьому матеріалі поговоримо про найбільші поразки армії РФ – або правильніше буде сказати, перемоги України – за десять місяців повномасштабного вторгнення.

"Київ за три дні" та ганебна втеча з півночі Україні

Російська армія заходила в Україну з парадною формою та настроєм, що їх будуть зустрічати ледь не з квітами та радісними обличчями. Натомість отримала гідну відсіч як з боку всієї країни – замість легкої "прогулянки", на яку очікувало російське окупаційне військо, ворог наштовхнувся на потужний спротив.

Читайте також: Чи існує "поріг втрат" для Кремля, після якого рашисти підуть геть з України
танки армія РФ
Фото ілюстративне

Сили оборони України тоді ще не мали на озброєнні такої техніки, як гаубиці M777, сучасні САУ або ж ракетні системи HIMARS, втім наші захисники та захисниці героїчно показали окупантам, що про "Київ за три дні" вони можуть тільки мріяти – і на початку квітня низка північних областей України була звільнена Силами оборони України.

Влучний постріл "Нептуна"

А точніше – два. Бо саме двома ракетами, випущеними з протикорабельного комплексу РК-360МЦ "Нептун", було потоплено флагман ЧФ РФ – ракетний крейсер проекту 1164 "Москва".

крейсер
Крейсер "Москва" після влучання ракет "Нептуна", видно хаотичну роботу систем пожежогасіння, фото з відкритих джерел

Крейсер було уражено ввечері 13 квітня, а 14 квітня Кремлю довелося визнати – "русскій ваєнний карабль" пішов на дно.

Звільнення Зміїного

Деокупація острова в Чорному морі за допомогою Bayraktar TB2 і навіть "плавучих батарей" – приклад чіткого прагматичного планування від ЗСУ з максимальним результатом.

Внаслідок успішних дій наших військових рашисти були вимушені зробити "жест доброї волі" і втекти з острова – наші військові повернули на острів український прапор 4 липня, а деокупація острова дозволила відкрити судноплавство гирлом Бистре.

Контрнаступ ЗСУ на Харківщині та Херсонщині

Ще один приклад вдало спланованих операцій з позитивним результатом, у результаті чого від російських окупаційних військ було звільнену значну частину Харківської області, а угруповання окупантів на правому березі України під вогонь HIMARS та української далекобійної артилерії було вимушене робити черговий "жест доброї волі".

Далекобійні удари ЗСУ по аеродромах РФ

Якийсь час окупанти безпечно почувалися як в Криму, так і на своїх віддалених аеродромах – втім, це почуття "безпеки" виявилося тимчасовим. Звичайно, у цьому контексті передусім хочеться згадати результативний високоточний удар по авіабазі "ВКС" РФ "Саки" в тимчасово окупованому Криму поблизу Новофедорівки, який спричинив найбільші одночасні втрати РФ у авіації за часи її існування.

Знімок опубліковано користувачем Twitter @SarahHa42
Знімок опубліковано користувачем Twitter @SarahHa42

І зрештою, удари зокрема і по аеродрому "Енгельс", з яких злітають рашистські Ту-95МС – саме під час удару 5 грудня РФ вперше у бойових умовах втратила Ту-95..

Читайте також: Залужний привітав із новорічними святами та "засвітив" найочікуваніший ЗРК