xcounter
#

Як ЗСУ могли перетворити САУ CAESEAR на "плавучу батарею", щоб обстрілювати окупантів на Зміїному

8056
САУ CAESAR в строю ЗСУ, ілюстративне фото з відкритих джерел
САУ CAESAR в строю ЗСУ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо рашисти справді "пропустили" малорухомі баржі з "Цезарями", це ще одна суттєва поразка Чорноморського флоту РФ

The News York Times в своїй черговій публікації розповіло про нюанси забезпечення артилерії ЗСУ. І зокрема вказало про спосіб, який вигадали Сили оборони України, щоб "дістати" рашистів на острові Зміїний.

Щоб обстрілювати окупантів на острові за 50 км від берега, наші військові начебто поставили на баржі отримані від Франції самохідні артустановки CAESEAR, відтягнули такі "плавучі батареї" на дистанцію в 10 км від берега, і уже звідти вели вогонь по росіянам. Деталі такої операції (чи операцій) не розкривається. Автори The News York Times цей епізод згадали скоріше як приклад – як імпровізують Збройні Сили України, коли не вистачає зброї для утилізації окупантів.

Читайте також: Україна використала цивільні судна, щоб не допустити висадку рашистів у гирлі Дунаю
Судно-ліхтер зі складу УДП, що послужило як мішень проекту 1635К в складі ВМС України для випробування комплексу "Нептун", фото ілюстративне

Історія про те, що наші військові обстрілювали рашистів на Зміїному із "Цезарів" на баржах, виглядає достатньо захопливо. Але в такої історії є свої нюанси, які варто розібрати окремо.

Почнемо з того, що для подібної місії напевно використовувалась одна або декілька крупних барж, розрахованих на прибережне плавання у морі. Відповідно, для буксирування таких суден напевне використовувався буксир, в подібних "караванів" швидкість ходу тримається на рівні 10-12 вузлів на годину за сприятливої погоди. Відповідно, обстрілювати Зміїний з подібних плавбатарей уже було місією ризикованою, бо крупногабаритне та малошвидкісне судно – ідеальна ціль для атаки рашистів.

САУ CAESAR в строю ЗСУ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Окремі важливі моменти, які в публікації The News York Times – скільки часу відводилось на виконання вогневої задачі "Цезарям" на баржах, і в якій власне комплектації такі САУ встановлювались на судна. Як знаємо, ЗСУ отримали від Франції CAESEAR на шестивісному шасі, де возимий боєкомплект складає 18 пострілів. Тому виникає питання, чи брали із собою додаткові снаряди екіпажі таких "плавбатарей".

Що стосується виконання вогневих задач – очевидно, тут варто враховувати, що незалежно від тривалості ведення вогню, баржам з CAESEAR була необхідна мінімум 1 година для виходу на вогневий рубіж + 1 година, щоб відтягнутись назад до берега під захист берегової артилерії ЗСУ.

Залишки від рашистів після розгрому на острові Зміїний, липень 2022 року, фото з відкритих джерел

Якщо ж при цих всіх ризикових факторах рашисти не змогли завадити ЗСУ обстрілювати Зміїний "плавбатареями" на САУ CAESEAR, виходить – це ще одне суттєве фіаско Чорноморського флоту РФ у війні проти України, який не зміг забезпечити "зону закритого доступу" навколо важливого об’єкта бодай в одному секторі на дистанцію в 50 км.

Можливо, недарма в прикладах про вдалі імпровізації ЗСУ автори The News York Times спочатку вказали саме цей вперше відомий приклад із "Цезарями" та баржами. А потім навели уже хрестоматійну перемогу українського "Нептуна", що втопив флагман ворожого флоту – крейсер "Москва".

Повернення державного прапору України на острів Зміїний, 7 липня 2022 року, фото з відкритих джерел

Водночас неможливо не згадати й наступне. Справа в тому, що позиції армії РФ на острові Зміїний ЗСУ дійсно обстрілювали з САУ. Але, у будь-якмоу випадку, не тільки з CAESEAR, а ще й з української "Богдани", й не з баржі, а з берега у районі дельти Дунаю. Про що свідчить відео, яке вже стало історією.

Читайте також: Хто допоміг "Нептуну" влучити по "Москві", і яку роль грали "Байрактари"