xcounter
#

РФ вперше у бойових умовах втратила Ту-95 - супутникові знімки авіабази "Енгельс"

12428
Ту-95МС
Ту-95МС

Для РФ втрата навіть одного Ту-95МС - це вагомий удар, бо їх всього у рашистів 60 одиниць, з яких ще невідомо скільки у льотному стані

Важкий бомбардувальник-ракетоносій Ту-95МС, який є основним літаком стратегічної авіації РФ вперше було уражено під час бойових дій. У мережі вже з'явились якісні супутникові знімки авіабази "Енгельс" куди 5 грудня завітала "бавовна".

На них чітко видно залитий піною Ту-95МС на майданчику літовища, що говорить про пожежу на борту літака. При цьому це перший випадок, коли цей літак зазнав пошкодження під час бойових дій.

Читайте також: Чи зможуть росіяни відремонтувати Ту-22М3, побитий "прильотом" від ЗСУ по "Дягилево"
ту-95мс енгельс
Знімок опубліковано користувачем Twitter @SarahHa42

На скільки пожежа була вбивчою для літака на основі знімка з супутника говорити більш ніж складно. Наприклад, 26 лютого 2013 року на авіабазі "Дягілево" під Рязанню загорівся Ту-95МС, бортовий номер 21 "червоний". Причиною стало коротке замикання через неправильний монтаж електричних мереж під час ремонту.

При цьому машина не була повністю у вогні, й ззовні ракетоносій виглядав навіть не сильно щоб ушкодженим, але вогонь знищив літак. Його стан не передбачав відновлення, Ту-95МС був списаний.

Ту-95МС пожежа
Ту-95МС, бортовий номер 21 "червоний", знищений вогнем у 2013 році

А ось у листопаді 2016 році на авіабазі "Украінка" на Далекому Сході РФ загорівся двигун невстановленого Ту-95МС. Попри візуально значно більшу пожежу повідомлялось, що машину було відновлено.

Тому знімок, тим паче супутниковий, не може демонструвати реальний стан машини. Але у будь-якому випадку Ту-95МС буде направлений на відновлення. Тобто цей літак виведений з ладу та є втратою "ВКС" РФ, остаточною чи тимчасовою залежить від того, чи будуть його ремонтувати і скільки часу займе його ремонт.

Також можливо одразу зазначити, що цей літак був у льотному стані, про що говорить переміщення літаків по авіабазі, яке прослідковується на супутникових знімках зроблених у різний час ще до атаки по авіабазі.

енегельс авіабаза фото
Знімок опубліковано користувачем Twitter @SarahHa42

Увагу читачів також може пригорнути ще один Ту-95 в якого зрізані кінцівки крил. На жаль це не результат удару й навіть не відчайдушний "канібалізм" на авіабазі. У такому стані цей літак перебуває щонайменше з серпня 2019 року.

енгельс
Супутникові знімки Maxar, сервіс Google Earth

Також зазначимо, що для "ВКС" РФ втрата будь-якого Ту-95МС - вкрай болісна подія. Загалом у РФ, за оцінкою Military Balance на 2021 рік було 60 Ту-95МС, реальна кількість боєздатних - невідома.

Читайте також: "Стриж" та "Рейс", дрон-камікадзе від "Укроборонпрому" чи щось втаємничене: чим б'ють по авіабазах РФ