xcounter
#

Чи зможуть росіяни відремонтувати Ту-22М3, побитий "прильотом" від ЗСУ по "Дягилево"

8897
Ту-22М3, капітально-відновлювальний ремонт по якому завершився на початку 2022 року, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Ту-22М3, капітально-відновлювальний ремонт по якому завершився на початку 2022 року, ілюстративне зображення з відкритих джерел

І якщо так, то звідки рашистам доведеться "видирати" комплектуючі

У відкритому доступі з’явились зображення, які дозволяють стверджувати – в результаті атаки на російський аеродром "Дягилево" в Рязанскій області (ймовірно, переробленим безпілотником Ту-143 "Стриж") РФ 5 грудня 2022 року був пошкоджений мінімум один стратегічний бомбардувальник типу Ту-22М3, споряджений ракетами Х-22 та потенційно готовий для нової атаки проти України.

Ушкоджень зазнала як мінімум хвостова частина літака, зокрема обшивка кіля та рулі висоти, форсажні камери двигунів та хвостова артустановка з гарматами калібру 23-мм. Пошкодження насправді достатньо серйозні, свій "борт" з реєстраційним номером RF-34110 рашистам доведеться відправити на кампремонт тривалістю в декілька місяців.

Читайте також: Чи можна сказати, що ракетний удар РФ – це миттєва помста за "бавовну" на авіабазі з Ту-95МС та Ту-160
Результати атаки Сил оборони України по аеродрому "Дягилево" 5 грудня 2022 року, супутниковий знімок компанії ISI

Як і супутниковий знімок, так і фото очевидців події дозволяють стверджувати – "прильот" по "Дягилево" відбувся безпосередньо під час підготовки Ту-22М3 до нового удару по інфраструктурі України.

Ракета Х-22 настільки складна в обслуговуванні, що росіяни не вішають її під літак "вхолосту", лише безпосередньо перед вильотом. Окрім самого бомбардувальника, також була пошкоджена машина з агрегатом АПА-80 для пуску двигунів літака. Кров на місці гасіння пожежі вказує, що вибух заодно "накрив" більш ніж одного авіатехніка, можливо – когось і з членів екіпажа бомбардувальника.

Сили оборони України змогли пошкодити як мінімум один стратегічний бомбардувальник під час однієї лише атаки, і це для орків поразка не менш важка, аніж потоплення "Москви" чи пошкодження "Кримського мосту". Логічно, що ворог за це намагатиметься "відігратись" зокрема швидким поверненням літака у стрій. Але проблема в тому, що для відновлення Ту-22М3 орки мають лише одне кондиційне "джерело" комплектуючих, на яке у них були зовсім інші плани. І це - шість планерів бомбардувальників цього типу, що станом на кінець 2021 року стояли "під відкритим небом" на Казанскому авіазаводі.

Планери недобудованих Ту-22М3 на одному з майданчиків Казанского авіазаводу, зображення з відкритих джерел

Це підприємство та Міноборони РФ вело багаторічні перемовини про можливу добудову цих літаків з подальшим вводом у стрій "ВКС РФ", але не могли домовитись по ціні. Схоже, відомство Шойгу та КазАЗ тут домовитись нарешті змогли, один із цих літаків завод недавно здав російській армії під виглядом "відремонтованого". В залишку мають бути ще п’ять планерів, от один із них і "розканібалять" для відновлення "побитого" на "Дягилево" бомбардувальника.

Рашистистські пропагандони до війни любили розповідати, що у них на консервації начебто стоять ще десятки Ту-22М3. Але там схоже, рівно така ж сама історія, як з напівміфічними "10 тисяч танків", які в потрібний момент так і не змогли посилити армію РФ.

Один із рашистських Ту-22М3 під час ремонту на Казанскому авіазаводі, ілюстративне фото зразка 2014 року
Читайте також: "Стриж" та "Рейс", дрон-камікадзе від "Укроборонпрому" чи щось втаємничене: чим б'ють по авіабазах РФ