xcounter
#

Чи можна сказати, що ракетний удар РФ – це миттєва помста за "бавовну" на авіабазі з Ту-95МС та Ту-160

11317
Постріл з ЗРК NASAMS, фото ілюстративне
Постріл з ЗРК NASAMS, фото ілюстративне

Наша протиповітряна оборона продемонструвала відмінну результативність під час ракетної атаки РФ

Російські війська сьогодні, 5 грудня, провели чергову масштабну ракетну атаку по Україні і випустили десятки своїх ракет, більшість з яких була збита нашою ППО. І тут можна почути доволі неоднозначну тезу про те, що сьогоднішній ракетний удар РФ по Україні – це нібито "помста" за "бензовози" та "недопалки", які сьогодні впали на аеродроми РФ.

Втім, як слушно відзначають у "Детектор медіа", тезу про "обстріли як помсту" активно просувають передусім російські пропагандисти – мовляв, удари по інфраструктурі України – це не свідомий терор РФ, а "наслідки дій військового та політичного керівництва України".

Читайте також: Скільки може тривати кампанія ударів по електростанціям, і скільки часу потрібно на блек-аут

І насправді головним аргументом тут варто зауважити таке – остання масштабна ракетна атака РФ була 23 листопада, і ми вже раніше аналізували: щоб накопичити ракети для масштабної атаки, а також загалом підготуватися до нового удару, зокрема провести дорозвідку, окупантам насправді достатньо близько двох тижнів.

пуск ракети
Пуск ракети "Калибр", фото ілюстративне

Також, якщо вже згадати про "любов" окупантів до символізму, то тут варто згадати й те, що сьогодні – річниця підписання Будапештського меморандуму, який був підписаний 28 років тому – 5 грудня 1994 року. Тому, як бачимо, "привід" для ракетного удару в РФ може бути завжди.

Ще одним аргументом про "удари як помсту" може бути те, що удар був не запланований, і через це видався доволі "провальним" для окупантів, які "не встигли" підготуватися як слід – з понад 70 випущених ракет було збито понад 60, що становить щонайменше 85%.

Але варто пам’ятати, що збиті російські ракети – це передусім професійна робота наших розрахунків протиповітряної оборони. Ми вже маємо на озброєнні такі сучасні зенітні ракетні комплекси, як NASAMS та IRIS-T, і очевидно, що наші розрахунки з кожним ракетним ударом РФ отримають більше досвіду й ефективніше протистоять ракетній загрозі РФ.

Читайте також: Наскільки зросла ефективність української ППО від першого ракетного удару РФ до атаки 23 листопада