xcounter
#

Які реальні втрати РФ після удару по авіабазі "Саки": коли весь авіаційний полк можливо списати на металобрухт

Авіабаза "Саки" поблизу селища Новофедорівка у ІЧ-спектрі після удару (@wammezz)
Авіабаза "Саки" поблизу селища Новофедорівка у ІЧ-спектрі після удару (@wammezz)
76413

"ВКС" РФ зазнали найбільших одночасних втрат за весь час свого існування

Результативний високоточний удар по авіабазі "ВКС" РФ "Саки" у окупованому Криму поблизу селища Новофедорівка спричинив найбільші одночасні втрати РФ у авіації за часи її існування.

Наявні супутникові знімки "до та після" дозволяють доволі об'єктивно оцінити масштаб удару. Зокрема накладення двох знімків дозволяють оцінити те, що деякі нібито візуально цілі (на знімку з супутника!) літаки посунуло вибуховою хвилею. І мова йде про літаки, "сухою" вагою у 20 тонн.

Читайте також: Підтверджено: Запорізьку АЕС заміновують бойовики ПВК "Вагнер"

Наприклад, в одного нібито вцілілого Су-24М видно "проблеми" з центруванням носа відносно фюзеляжу, а інший завалило на один бік.

На іншому знімку видно, що вибух потрощив будівлі, що буде з літаком, фюзеляж якого зібраний з дюралі, доволі легко уявити. Також не виключено, що при використанні таких балістичних ракет, як ATACMS або українського "Сапсан" вибух був повітряний, що, як мінімум частково, нівелює захист літаків за допомогою капонірів.

Тобто всі літальні апарати на цій авіабазі, які навіть візуально здаються цілими, мають піти на дефектування. Коли працездатність кожного вузла та агрегата перевіряється та оцінюється. Цей процес не відбувається за декілька годин, бо фактично мова йде про ретельний огляд всієї машини. А у випадку знаходження дефектів - необхідно замінити деталі.

Таким чином все що знаходилось на авіабазі: або знищено одразу, або виведено з ладу на значний час. До речі авіабаза "Саки" - це місце дислокації 43-го окремого морського штурмового авіаційного полку Морської авіації Чорноморського флоту РФ. На озброєнні якого перебували Су-24М, Су-24МР та Су-30.

Також на цій авіабазі розміщувались і літаки інших підрозділів "ВКС" РФ: винищувачі Су-27 або їх модернізації, вертольоти Ми-8, а також літак Ил-20РТ - унікальна машина для телеметрії випробувань балістичних та крилатих ракет. Тому відомі зараз оцінки у 8 Су-27 та 4 Су-30, 5 Су-24, 6 вертольотів Ми-8 та Ил-20 - можуть бути вкрай заниженими.

Ил-20РТ
Ил-20РТ

А загалом мова йде про декілька десятків літальних апаратів, які або знищені, або уражені та виведені з ладу. І це вже не говорячи про аеродромну інфраструктуру, від паливозаправників та складів зберігання боєприпасів та палива, до численних станції зв'язку та радіолокаційних постів.

Більше того, невідомий стан комплексу тренування палубної авіації "НИТКА", який є майданчиком для відпрацювання злету та посадки на єдиному у РФ авіаносці "Адмирал Кузнецов". Щоправда це не так критично для РФ, бо його "дублер" був створений у Єйську в Ростовській області.

Читайте також: Скільки коштуватиме повноцінна оборона Харкова від ракетних обстрілів рашистів