xcounter
#

Підтверджено: Запорізьку АЕС заміновують бойовики ПВК "Вагнер"

14876
Ілюстративне фото: найманець ПВК "Вагнера" в Україні, квітень 2022 року / Фото: DailyMail, Telegram-канали
Ілюстративне фото: найманець ПВК "Вагнера" в Україні, квітень 2022 року / Фото: DailyMail, Telegram-канали

Навіть російські окупаційні війська відмовилися виконувати терористичний наказ кремлівського командування, втім "вагнерівці" замінували найбільший ядерний об'єкт Європи

На Запорізькій АЕС можливий ядерний теракт з боку РФ. Зокрема п'ятого серпня МЗС України повідомило про те, що рашисти загнали військовий транспорт наповнений зброєю у приміщення 1-го і 2-го енергоблоків атомної електростанції.

Згодом з'явилась непідтверджена інформація, що на самій ЗАЕС помічені бійці так званої приватної військової компанії (ПВК) "Вагнер" і що саме вони мають закласти вибухівку на Запорізькій АЕС.

Читайте також: "Вагнерівці" приїхали "воювати" на рідкісній реінкарнації радянського БТР-152

Власні джерела Defense Express підтверджують цю інформацію: бойовики "Вагнер" отримали наказ закласти вибухівку на Запорізькій АЕС. Більше того, це був єдиний варіант, бо регулярні війська та "Росгвардія" відмовилась виконувати цей наказ чи саботувало його виконання.

Відповідно до отриманої інформації російське командування віддало наказ закласти вибухівку на АЕС, але збройні сили РФ категорично відмовилися виконувати його. Представники "Росгвардії", попри гучні заяви керівництва, також зволікали, очевидно усвідомлюючи, що наслідками їхніх дій може стати ядерна катастрофа, яка за масштабами перевищить Чорнобиль.

Однак так звана приватна військова компанія "Вагнер" - це вже інша історія. Маючи статус неофіційної організації, яка повністю фінансується урядом РФ з державного бюджету і підпорядковується безпосередньо керівництву Росії, військова компанія має карт-бланш на будь-які засоби ведення війни і повну свободу від відповідальності.

Нагадаємо, що засновник угруповання Дмитро Уткін відкрито називає компанію військової організованою злочинною групою і, схоже, явно пишається цим.

Вагнерівці неодноразово були помічені під час бойових дій проти українських сил після російської анексії Криму у 2014 році та вторгнення на Східну Україну, Донбас. Війська цієї ПВК також брали участь у військових діях на Близькому Сході, в Африці і навіть у Південній Америці. Є докази, які вказують на воєнні злочини, скоєні під час цих кампаній.

Бойовики ПВК «Вагнера» позують на території Сирії
Бойовики ПВК "Вагнер" позують на території Сирії

Так, наприклад, "Вагнер" у 2021 році брали участь у встановленні мінних полів уздовж кордону Центральноафриканської Республіки та Судану. "Вагнерівці" були причетні щонайменше до кількох нападів по всій ЦАР у 2022 році, включаючи атаки на табори шахтарів-мігрантів. У цих рейдах брали участь озброєні найманці на бронетранспортерах та гелікоптерах. За їх підсумками було виявлено принаймні одне масове поховання з більш як двадцятьма тілами загиблих (хоча оцінки загиблих різняться).

Співробітників "Вагнер" також звинувачують в порушеннях прав людини в Малі та Лівії, де Росія діє спільно з місцевими бойовиками, польовими командирами та повстанськими угрупованнями. У Малі сили ПВК "Вагнер" несуть відповідальність за вбивство сотень мирних жителів поблизу міста Мура.

Засоби масової інформації неодноразово публікували кадри де "вагнерівці" забивають людей кувалдами, ріжуть голови та спалюють живцем, однак тоді ці факти не переконали світ визнати "Вагнер" терористичною організацією, а РФ - країною-спонсором тероризму.

Від початку повномасштабного російського вторгнення бойовики "Вагнера" активно беруть участь в агресії проти України, примножуючи і без того довгий список своїх злочинів. Однак, ситуація що склалася на даний момент є набагато більш небезпечною і загрожує всьому людству, оскільки йдеться вже про ядерний тероризм.

Мінування Запорізької АЕС ставить під загрозу ядерної катастрофи не лише Україну, а й всю Європу і світ має чітко це усвідомлювати.

Читайте також: Десантники рашистів уже нездатні воювати самостійно, їх "перемішують" з "вагнерівцями" - Генштаб ЗСУ
ТЕГИ Війна