xcounter
#

Чим дістали по авіабазі РФ у окупованому Криму: ATACMS, Harpoon, SLAM-ER або просто недопалок

Чим дістали по авіабазі РФ у окупованому Криму: ATACMS, Harpoon, SLAM-ER або просто недопалок
123388

ЗСУ могли кинути недопалок на 250 км по аеродрому РФ "Саки" у Новофедоровці

Розгром авіаційної бази "ВКС" РФ поблизу села Новофедорівка у захопленому рашистами Криму став найбільш далекобійною атакою Збройних Сил України. Відстань від лінії фронту до цього об'єкту по прямій - близько 200 км. А якщо взяти реальну дистанцію вогню для далекобійних систем, які не можуть стріляти "з нуля", то необхідно вести мову про 230-250 км.

В цих умовах головним питання залишається чим саме був декілька разів уражена авіабаза РФ, яка має бути надійно захищена усіма можливими засобами протиповітряної оборони, більше того, знаходиться у глибині тилових порядків армії РФ.

Читайте також: Аварія на Запорізькій АЕС загрожує трьом країнам НАТО, катастрофа - всій Європі: результат математичного моделювання

Але спершу необхідно навести точку зору міноборони РФ, яка повідомила, що "9 серпня близько 15:20 на території аеродрому Саки в районі населеного пункту Новофедорівка на обвалованому майданчику зберігання відбулася детонація кількох авіаційних боєприпасів". А також підкреслили, що вогневого ураження не було, постраждалих, звісно немає, а вся техніка ціла.

Ця версія дещо відрізняється від попередніх неофіційних, серед яких було: спрацювання ракетного озброєння у літака на землі, а також паління під час паливно-заправних робіт. Тому виникає питання, як ЗСУ змогли кинути недопалок таким чином, щоб він декілька разів пройшовся по всім ключовим місцям авіабази.

Таким чином недопалок був високоточним, зміг пролетіти понад 200 км, подолати насичену протиповітряну оборону та мав доволі потужну бойову частину.

Більше того, кидання подібних недопалків вже спостерігалось останніми днями. Як мінімум був уражена база зберігання РФ під Генічеськом, про що повідомив депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань. Відстань для удару по цьому об'єкту становила б від 150 км.

Загалом, якщо брати реальні варіанти, то перелік озброєння, який здатний здійснити щось подібне і теоретично може бути застосований ЗСУ відносно невеликий. Це балістична ракета ATACMS, Harpoon у версії Block II+ ER(існує режим ураження наземних об'єктів), а також крилаті ракети повітряного базування, які гіпотетично могли бути інтегровані до українських літаків, як ракета AGM-88 HARM.

З огляду на все, найбільш реальним є отримання ракети ATACMS. Доволі реальний сценарій описали в InformNapalm. І враховуючи потужність вибуху цей варіант є найбільш вірогіднішим.

"AGM-88 HARM вивели з ладу РЛС/ППО, а далі у пробите "вікно" залетіли поки ще не анонсовані ATACMS (були чутки, що рішення про їх передачу могло бути прийняте після російського воєнного злочину в Оленівці)", - повідомив Роман Бурко, шеф-редактор InformNapalm.

ATACMS
ATACMS

Водночас отримання Harpoon Block II+ ER, який має дальність польоту до 300 км, виглядає доволі сумнівним. У 2017 році ВМС США відмовились від цієї розробки, хоча Boeing продовжив роботи у ініціативному порядку.

Harpoon
Harpoon

Але не слід відкидати версію з крилатими ракетами повітряного базування. Враховуючи можливості наявних в Україні літаків одним з можливих кандидатів є AGM-84H/K SLAM-ER з дальністю польоту до 270 км та бойовою частиною у 360 кг. Система навігації з супутникової на маршевій ділянці та тепловізійного сенсору на термінальній ділянці дозволяють уражати з неї об'єкти з високою точністю.

AGM-84H/K SLAM-ER
AGM-84H/K SLAM-ER

Водночас можливість інтеграції цієї ракети до літаків радянських типів залишається під питанням, як і можливість передачі цієї надсучасної розробки до України.

Читайте також: Нова таємниця війни проти РФ: нищити рашистів допомагають неідентифіковані високошвидкісні дрони (відео)