xcounter
#

Бойовий дебют ОТРК "Грім", модифікований "Нептун" чи БПЛА: три варіанти ударів по Криму на рівні фантастики

69390
Бойовий дебют ОТРК "Грім", модифікований "Нептун" чи БПЛА: три варіанти ударів по Криму на рівні фантастики

Ефектні вибухи на військовому аеродромі в Криму спровокували обговорення питання про те, чим же ЗСУ могли дотягнутися на таку відстань

Вчора на військовому аеродромі "ВКС" РФ у тимчасово окупованому Криму сталася серйозна "бавовна" – на відстані понад 230 км по ньому була нанесена серія ударів по ворожому об’єкту.

Водночас цікавим є те, чим саме було завдано удар по російському аеродрому, адже станом на вчора Україна (принаймні офіційно) не мала на озброєнні ракет, які могли б дотягнутися на таку відстань.

Читайте також: Росіяни думають, що наступним по Антонівському мосту "прилетить" від "Нептуна" (фото)

Defense Express вже розглядав декілька варіантів, чим могли вдарити по об’єкту в Криму – серед кандидатів опинилися найбільш реалістичний варіант з ATACMS, а також Harpoon і SLAM-ERHarpoon і SLAM-ER. У цій публікації ми розглянемо ще три варіанти, спираючись на деякі підказки та припущення.

Наприклад, вчора The New York Times опублікував матеріал щодо вибухів у Криму, де з посиланням на українського високопосадовця стверджується, що для ударів була використана зброя "виключно українського виробництва".

Така теза наштовхує на два варіанти, які вже активно обговорюються в соцмережах – оперативно-тактичний ракетний комплекс "Грім-2" ("Сапсан") або ж протикорабельний комплекс "Нептун", адаптований для ударів по наземних об’єктів.

Обидва варіанти насправді менш реалістичні за той же ATACMS – станом на сьогодні немає жодних доказів наявності на озброєнні ЗСУ ані "Грому", ані ракет "Нептуна", що здатні бити по цілях на землі.

Разом з тим, не варто виключати й такий варіант – удар по складах з боєприпасами міг бути завданий безпілотником, тим паче, що маємо прецедент з нафтопереробним заводом РФ поблизу кордону України, коли удар було завдано безпілотником з вибухівкою.

Водночас якщо у випадку з НПЗ у РФ було опубліковано відео з безпосередньо влучанням БПЛА в об’єкт, то у випадку з Кримом маємо лише одне сумнівне фото об’єкта, "схожого на БПЛА", що був помічений поблизу стовпів диму.

Разом з тим, варто нагадати, що вчора українське оборонне відомство оприлюднило й свою позицію щодо ударів по Криму: "Міноборони України не може встановити причину займання, однак вкотре нагадує про правила пожежної безпеки та заборону куріння у невстановлених місцях".

Читайте також: Аварія на Запорізькій АЕС загрожує трьом країнам НАТО, катастрофа - всій Європі: результат математичного моделювання