xcounter
#

​Зачистка окупованого Зміїного з Bayraktar TB2: взірець чіткого прагматичного планування від ЗСУ

​Зачистка окупованого Зміїного з Bayraktar TB2: взірець чіткого прагматичного планування від ЗСУ
35131

Знищення катерів "Раптор" з Bayraktar TB2 - це приклад продуманої операції з максимальним результатом

За кулісами успішної атаки розвідувально-ударного дрона Bayraktar TB2 Збройних Сил України, який відправив на дно до "Москви" два найновіших рашиських патрульних катера "Раптор", залишилось вкрай чітке та прагматичне планування операції.

Його можливо побачити лише після відновлення хронологію подій, як і оцінити значення цього, нібито не сильно вагомого епізоду.

Читайте також: Чи зможуть ЗСУ знищити Кримський міст за допомогою HIMARS

Хронологія подій навколо острова Зміїний

Як повідомляло Оперативне командування "Південь" 26 квітня: "нанесено ураження по ворожих позиціях на острові Зміїному. Зафіксовано влучення в пункт управління, знищення зенітно-ракетного комплексу "Стріла-10", втрати рашистів уточнюються. Корабельне угруповання флоту противника переформатовано в бік зменшення".

Далі 30 квітня: "черговою атакою по ворожих об’єктах на Зміїному розбито три зенітні установки, зенітно-ракетний комплекс "Стріла-10", а також машину зв’язку - серверну із телекомунікаційним обладнанням".

Ці удари призвели до того, що Чорноморський флот РФ був змушений вирішувати проблему з евакуацією та поповненням втрат на окупованому острові. Для цього були виділені десантні швидкісні катери типу "Раптор".

А зранку 2 травня Оперативне командування "Південь" повідомило: "під укриттям темряви ворожі десантно-штурмові катери типу "Раптор" намагалися розвідати обстановку в районі гирла Дунаю. Відчувши небезпеку, ворожі катери ретирувалися у бік Зміїного, але і там їх наздогнала кара Bayraktar TB2".

З цього можливо доволі точно реконструювати хід подій. По-перше, треба деталізувати значення острова Зміїний, який знаходиться у 34 км від берега континентальної України та у 180 км від окупованого Криму. З військової точки зору це вкрай зручний пункт для контролю всієї північно-західної акваторії Чорного моря, в першу чергу гирла Дунаю.

Неочевидне значення цього острова добре видно завдяки тому, що саме у цьому районі доволі часто перебував знищений ракетний крейсер "Москва".

Після того, як флагман Чорноморського флоту РФ був потоплений ударом "Нептуна", у рашистів з’явився величезний пробіл у контролі повітряного простору у цілому районі Чорного моря, який забезпечував, "на папері" корабельний ЗРК "Форт", морська версія С-300.

Після цього Збройні Сили України змогли підступитися до захопленого Зміїного, для чого, вірогідно, логічно використали Bayraktar TB2. І робили це, знов таки, максимально прагматично. Першим ударом знищили "Стрілу-10", яка мала забезпечити повітряний захист острова, потім пункт управління та, скоріш за все, неназваний катер.

Таким чином ворог був поставлений перед вибором: або залишити острів, або продовжувати підтримувати угруповання та вкладати ресурси на цю задачу. Вочевидь ворог вибрав останнє, бо через чотири дні, скоріш за все, ударами з Bayraktar TB2 було знищена ще одна "Стріла-10", зенітні установки та машина зв’язку.

Але і це ніяким чином не зменшило бажання ворога триматися за захоплений острів. А причина такого рішення вже у призначені катери "Раптор", які були знищені.

Патрульні катери "Раптор"

Загалом патрульні катера проекта 03160 "Раптор" - найновіші на військово-морських флотах РФ, їх розробка та замовлення припадають на початок 2010-х років. Тобто є результатом шалених "нафтогазових" грошей та доступу до західних комплектуючих та технологій.

Патрульний катер проекта 03160 Раптор
Патрульний катер проекта 03160 "Раптор"

Російський "Раптор" це відверте калькування катера CombatBoat 90 від шведської компанії Dockstavarvet. Окрім зовнішнього вигляду в середині рашиського катера два дизельних двигуни Caterpillar на 1150 к.с. та два водометних рушія від Rolls-Royce, а навігаційне обладнання від італійської компанії Furuno Navionics. Через це ціна такого 17-метрового катера далеко не маленька - 2,16 млн доларів США.

CombatBoat 90
Катер CombatBoat 90

На Чорному морі у РФ на кінець 2021 року було шість катерів "Раптор" та ще шість максимально схожих на них транспортно-десантних катерів проекту 02510 "БК-16". Серед переліку призначення катерів "Раптор" - десанті операції та забезпечення дій підрозділів спеціального призначення.

І, скоріш за все, саме спробувати провести "спеціальну операцію" і займались рашисти на катерах "Раптор" у гирлі Дунаю. Що конкретно вони планували там вчинити - можливо лише гадати, бо перелік від банальної розвідки, до встановлення мін з метою знищення торговельного судна. Бо Дунай - це важлива транспортна артерія всієї Європи.

Bayraktar TB2 для Військово-Морських Сил України

Таким чином успішна операція ЗСУ з використанням Bayraktar TB2 не тільки завдала значних збитків у техніці, бо двома високоточними бомбами MAM-L знищено техніки на 4 млн доларів, а й ліквідувала доволі коштовних фахівців-спецпризначенців. Більше того - перекреслила плани ворога та змусить його ще більше вкластися у спроби втримати захоплений острів Зміїний.

Читайте також: Ленд-ліз для України: США забронювало всі САУ M109A6 Paladin для ЗСУ та союзників