xcounter
#

"Оплот" для параду та виставок, відмова від радянського озброєння на Island та навчання за стандартами НАТО: події тижня від Defense Express

9679
"Оплот" для параду та виставок, відмова від радянського озброєння на Island та навчання за стандартами НАТО: події тижня від Defense Express

​"Завод ім. Малишева" нарешті отримав замовлення на "Оплот", ВМСУ спишуть свій останній корвет та два катери, а на півночі України готуються гідно зустріти ворога: розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

"Оплот" для параду та виставок

Харківський "Завод ім. Малишева", що входить до складу ДК "Укроборонпром", виготовить танк "Оплот". За інформацією Defense Express, відповідний контракт був підписаний у січні з одним зі спецекспортерів концерну.

Читайте також: ​ЗСУ отримають нову РСЗВ на заміну "Град": розробки "Берест" та "Верба" об’єднають

Угодою передбачено виготовлення лише одного зразка у короткі терміни.

БМ
"Оплот" залишається найсучаснішим танком України

"Оплот", судячи з усього, має бути готовий спеціально до параду 24 серпня 2021 року, а надалі використовуватись на міжнародних виставках.

Враховуючи те, що програма імпортозаміщення "Оплоту", який зараз має вагому частину комплектуючих російського виробництва, розрахована до 2023 року, цей танк не буде мати нічого спільного із реальним серійним зразком.

танк
"Завод ім. Малишева" може виготовляти "Оплоти" серійно

Також залишається відкритим питання - з яких саме деталей буде збиратися цей танк. А також загальний сенс цієї задачі, яка немає нічого спільного з обороноздатністю країни та нагадує радянську показуху, яка зараз продовжує "цвісти" у РФ, де на парадах з 2015 року продовжують показувати "Армату".

ВМСУ спишуть корвет та два катери

Мова йде про корабель проекту 1124П A206 "Вінниця", рейдовий катер A733 "Токмак" та ще один катер.

Корвет ВМСУ
Корвет ВМСУ A206 "Вінниця" в сухому доці під час ремонту у 2017 році

Так, видання "Український мілітарний портал" з посиланням на власні джерела в Міноборони повідомило про плани Командування ВМСУ щодо списання трьох одиниць корабельного складу.

Зокрема, на корветі "Вінниця" не працює більша частина систем озброєння, ГЕУ та інші важливі агрегати, а його корпус знаходиться в критичному стані. Сам корабель з 2017 року не використовується й знаходиться у відстійнику.

Його відновлення практично неможливе через відсутність важливої частини компонентів виробники яких знаходяться в РФ.

Катер
Рейдовий водолазний катер A733 "Токмак" під час активної служби у ВМСУ / Фото: Нікіта Прохоров

Ще два катери ВМСУ теж підлягають списанню через вкрай незадовільний технічний стан.

За стандартами НАТО

На Чернігівщині на загальновійськовому полігоні проходять командно-штабні навчання з позначенням дій військ однієї з підпорядкованих бригад оперативного командування "Північ". Управління протягом усього часу проведення командно-штабних навчань здійснюється відповідно до G-структури, що відповідає стандартам армій країн НАТО.

Навчання НАТО

Навчання проходять у декілька етапів під безпосереднім керівництвом командувача військ оперативного командування генерал-майора Валерія Залужного.

У ході навчань особовий склад військової частини відпрацює планування застосування військ в бою та безпосередньо бойові дії у наближених до бойових умовах. Деталі про навчання – на сторінках Defense Express.

"Піхотна гармата" для ЗСУ

В цьому році ЗСУ можуть придбати великокаліберні снайперські комплекси від Заводу "Маяк". Мова йде про так звану "піхотну гармату" під набої 14,5х114 ПГ-14,5 "Нічний Хижак".

14,5 мм великокаліберний снайперський комплекс ПГ-14,5 "Нічний Хижак" від АТ "Завод "Маяк" / Фото: "Україна 24"

Так, пресслужба Міністерства оборони України у своїй відповіді журналістам телеканалу "Україна 24" повідомила про зацікавленість війська в придбанні подібного зразку зброї.

Головний конструктор АТ "Завод "Маяк" Олександр Гордєєв та "Нічний Хижак" / Фото: "Україна 24"

"Генеральним штабом Збройних сил України відпрацьовано пропозиції до основних показників Державного оборонного замовлення на 2021 рік, якими передбачено закупівлю великокаліберних гвинтівок калібру 14,5 мм для забезпечення потреб ЗС України", - відповіли на інформаційний запит журналістів в оборонному відомстві.

Відмова від радянського озброєння на Island

Всі катери, що входять, чи надійдуть до складу українського флоту будуть озброєнні однотипною американською артсистемою.

Mk44S Bushmaster
Артсистема MSI Seahawk DS A2 30mm Mk44S Bushmaster / Фото: MSI-Defence Systems

Про кінцеве рішення Командування Військово-морських сил України щодо озброєння патрульних катерів типу "Айленд" (як двох, що вже в складі флоту, так і трьох майбутніх) з посиланням на джерела в Міноборони повідомило видання "Думская".

За інформацією видання, всі українські катери цього типу будуть озброєні американською 30-мм артилерійською системою MSI Seahawk DS A2 30mm Mk44S Bushmaster.

30-мм системи
30-мм система MSI Seahawk DS A2 30mm Mk44S Bushmaster (праворуч) дещо відрізняється від "рідної" "Айлендовської" 25-мм установки Mk 38 Bushmaster (ліворуч). Доречі, на катерах Mark VI, зазвичай також встановлені Mk 38 Bushmaster

Таким чином, з вже включених у склад флоту катерів Р190 "Слов'янськ" та Р191 "Старобільськ" мають прибрати встановлені там зараз старі радянські 25-мм гармати М-110 (а нові три катери, начебто, будуть одразу поставлені з американськими системами).

Гарної неділі!

Читайте також: Ракети ближнього радіуса дії та дрон-камікадзе: президент ДАХК "Артем" розповів про перспективні проєкти компанії