xcounter
#

В цьому році ЗСУ можуть придбати великокаліберні снайперські комплекси від Заводу "Маяк" (відео)

13393
14,5 мм великокаліберний снайперський комплекс ПГ-14,5 "Нічний Хижак" від АТ "Завод "Маяк" / Фото: "Україна 24"
14,5 мм великокаліберний снайперський комплекс ПГ-14,5 "Нічний Хижак" від АТ "Завод "Маяк" / Фото: "Україна 24"

Мова йде про так звану "піхотну гармату" під набої 14,5х114 ПГ-14,5 "Нічний Хижак"

Прес-служба Міністерства оборони України у своїй відповіді журналістам телеканалу "Україна 24" повідомила про зацікавленість війська в придбанні подібного зразку зброї.

"Генеральним штабом Збройних сил України відпрацьовано пропозиції до основних показників Державного оборонного замовлення на 2021 рік, якими передбачено закупівлю великокаліберних гвинтівок калібру 14,5 мм для забезпечення потреб ЗС України", - відповіли на інформаційний запит журналістів в оборонному відомстві.

Читайте також: В "Калашникові" нервово відреагували на мультікаліберний "КалашНаш" від Заводу "Маяк"

Нагадаємо, йдеться про розробку АТ "Завод "Маяк" (входить до складу ДК "Укроборонпром") надвеликого калібру 14,5 мм - "Нічний Хижак".

2х35
14,5-мм уніфікована вкладна самозарядна гармата 2х35

Великокаліберна гвинтівка (подібні види зброї зазвичай називають "антиматеріальними" або "піхотними гарматами") базується на основі 14,5-мм уніфікованої вкладної самозарядної гармати 2х35, що призначена для проведення навчально-тренувальних стрільб без витрат основних боєприпасів радянських танків, оснащених основними системами калібру 125 мм.

Звичайно, що власне від "оригіналу" гармати мало що лишилося, окрім ствола та калібру. "Нічний хижак" обладнаний додатковими системами, зокрема глушником, який робіть непомітним для ворога постріл з відстані 800 метрів (при дальності у понад 3,5 км) та компенсатором віддачі, який дозволяє користуватися гарматою практично будь-якій людині.

Маяк

"3 тисячі метрів це абсолютно нормальна вирішуєма ситуація. За 700 метрів тебе не чути, за 800 - тебе не видно в тепловізор. А ти "прилітаєш" за 3 тисячі з плюсом", - розповів головний конструктор АТ "Завод "Маяк" Олександр Гордєєв.

Маяк
Головний конструктор АТ "Завод "Маяк" Олександр Гордєєв та "Нічний Хижак" / Фото: "Україна 24"

Така зброя не просто здатна уразити звичайну ціль на надвеликих дистанціях, а й успішно може знищити навіть легку бронетехніку чи пошкодити танк.

Варто додати, що перші експериментальні зразки таких гвинтівок, вже давно практично випробуються в бойових діях на Донбасі (власне з 2015 року). Однак офіційно "піхотні гармати" й досі не стоять на озброєнні ЗСУ та не закуповуються.

Маяк
Під час практичних випробувань комплекс "Нічний Хижак" довів свою малошумність та невелику віддачу

Окрім "антиматеріальної піхотної гармати" "Нічний Хижак", АТ "Завод "Маяк" також розробив мультикаліберний комплекс під набій 12,7х114 HL "Володар Обрію".

Читайте також: Завод "Маяк" показав як їх танкові кулемети витримують екстремальний холод (фото)