xcounter
#

В "Калашникові" нервово відреагували на мультікаліберний "КалашНаш" від Заводу "Маяк"

20236
Мультикаліберна платформа "КалашНаш" від АТ "Завод "Маяк" / Фото: СПЕЦКОР | Новини 2+2
Мультикаліберна платформа "КалашНаш" від АТ "Завод "Маяк" / Фото: СПЕЦКОР | Новини 2+2

З невідомих причин українська розробка досить сильно "зачепила" зброярів північного сусіда

Українську розробку взявся "топити" особисто головний редактор російського журналу "КАЛАШНИКОВ. Оружие, боеприпасы, снаряжение" Михайло Дєгтярєв.

Мовляв, в Україні показали "чергову переробку автомата Калашникова з національним колоритом" і якщо в РФ подібні розробки це добро, інноваційність і "немаючааналогіввсвіті" продукція, то в Україні - "місцеві зброярі намагаються видати за нові розробки в більшості випадків (неякісні) сурогати".

Читайте також: В Україні у лютому 2021 року почнуться випробування вітчизняного кулемета калібру 12,7 мм (фото)
Маяк
Ось такий багатообіцяючий початок статті про розробку АТ "Завод "Маяк"

Не обійшли осторонь й власне назву розробку та на останок висловили звичайну російську мантру про нездатність української промисловості на відтворення й серійне виробництво "російського високотехнологічного шедевра" (в цьому випадку автомату АК).

Маяк
Де саме й у чому тут російський експерт побачив "національний колорит" - можна тільки гадати / Фото: СПЕЦКОР | Новини 2+2

Досить дивно, але таку істерію викликав зовсім не "клон" АК, як чомусь з початку намагається подати автор, а фактично, лише можливість швидкого переходу з радянського на західні калібри шляхом заміни кількох деталей автомату.

"У мультикаліберній платформі "КалашНаш" калібр формується змінним стволом, затвором та магазином під відповідний патрон", - повідомив головний конструктор АТ "Завод "Маяк" Олександр Гордєєв.

АК
Стволи та набої різного калібру під АК

Тобто сам автомат ніхто особливо й не чіпає, а фактично міняється лише його ствол та затвор, чим і досягається можливість переходу на інший калібр.

За словами розробників, "КалашНаш" розрахований для стрільби патронами 5,45х39, 5,56х45 (223 rem), 6XC, 6,5x39 Grendel та 7,62х39. Перехід на інший калібр здійснюється протягом двох хвилин.

АК
Затворна рама автомата Калашникова / Фото: СПЕЦКОР | Новини 2+2

Таким чином, на підприємстві хочуть заздалегідь відпрацювати технологію з використання звичайними старими АК патронів калібру НАТО. Адже запаси радянських патронів не нескінченні, їх виробники знаходяться або в РФ, або тісно з ними пов’язані, а власного заводу з їх виробництва Україна так і не побудувала.

На фронт мільтікаліберна платформа від київських зброярів потрапить коли пройде випробування. Подальшу її долю та доцільність використання саме у такому вигляді будуть вирішувати вже військові.

ОПК
За часів СРСР, оборонні підприємства ОПК України (тоді УРСР) ніколи не випускали та не розробляли, наприклад, таки види озброєння як протикорабельні комплекси з крилатими ракетами, ПТРК, будь-які види легкої бронетехніки (окрім МТЛБ) або БПЛА. Тому російські мрії щодо неможливості при потребі опанування серійного виробництва такої "важкої" та "високотехнологічної" зброї як автомат Калашникова виглядають відверто безглуздо.

Щодо загальної теми "сурогатів" та мрій про неспроможність української промисловості в опануванні серійного виробництва такої "надтехнологічної" зброї як АК, то варто нагадати російським експертам, що в Україні, за часів Незалежності, розробили й почали серійне виробництво значної кількості набагато більш високотехнологічних видів озброєння ніж 74-річний радянський автомат.

АК
Помаранчевим помічені країни, що випускають власні варіанти автоматів на базі АК

Своєю чергою, неліцензійні копії "Калашникова" вже дуже давно серійно виготовляють десятки країн світу. Звичайно, що подібні посягання на виробництво "російської" зброї (та гроші які заробляють інші виробники, а не РФ) викликає обурення в представників Концерну "Калашников", тим більш коли це ще й "виготовлено в Україні".

Читайте також: Завод "Маяк" почав постановку на озброєння боєприпасу для ударних дронів