xcounter
#

ВМСУ остаточно відмовилися від встановлення радянського озброєння на катери типу Island

12098
Артсистема MSI Seahawk DS A2 30mm Mk44S Bushmaster / Фото: MSI-Defence Systems
Артсистема MSI Seahawk DS A2 30mm Mk44S Bushmaster / Фото: MSI-Defence Systems

Всі катери, що входять, чи надійдуть до складу українського флоту будуть озброєнні однотипною американською артсистемою

Про кінцеве рішення Командування Військово-морських сил України щодо озброєння патрульних катерів типу "Айленд" (як двох, що вже в складі флоту, так і трьох майбутніх) з посиланням на джерела в Міноборони повідомило видання "Думская".

За інформацією видання, всі українські катери цього типу будуть озброєні американською 30-мм артилерійською системою MSI Seahawk DS A2 30mm Mk44S Bushmaster.

Читайте також: Американські Mark VI та Island з ракетами й британські катери: стали відомі нові деталі постачань закордонної техніки ВМСУ
Bushmaster
30-мм система MSI Seahawk DS A2 30mm Mk44S Bushmaster (праворуч) дещо відрізняється від "рідної" "Айлендовської" 25-мм установки Mk 38 Bushmaster (ліворуч). Доречі, на катерах Mark VI, зазвичай також встановлені Mk 38 Bushmaster

Таким чином, з вже включених у склад флоту катерів Р190 "Слов'янськ" та Р191 "Старобільськ" мають прибрати встановлені там зараз старі радянські 25-мм гармати М-110 (а нові три катери, начебто, будуть одразу поставлені з американськими системами).

Слов'янськ
25-мм радянська гармата М-110 встановлена на патрульному катері ВМСУ P190 "Слов'янськ" під час виходу в море у січні 2021 року / Фото: ТРК "Бриз"

Також повідомляється, що два патрульні катери Island, що вже прийняти на озброєння ВМСУ будуть оснащені бойовою інформаційно-керуючою системою вітчизняного виробництва "Контур". Яка потрібна для бойової взаємодії катерів, а також обміну інформацією з береговими командними пунктами.

Однак, цю систему згодом начебто збираються поміняти на закриту систему управління типу Link16. Це комунікаційна, навігаційна й ідентифікаційна система, яка підтримує обмін даних між тактичним командуванням, літаками, кораблями та наземними підрозділами НАТО. Зв'язок здійснюється по закритих каналах зв'язку на ультрависокої частоти (УВЧ).

Island
Спуск на воду відновленого патрульного катеру типу Island без озброєння, який у цьому році має бути переданий ВМСУ

Нагадаємо, нещодавно Командування ВМСУ анонсувало надходження трьох відновлених катерів Island (USCGC Ocracoke, USCGC Washington та USCGC Kiska) у першому півріччі поточного року. Всі вони мають бути озброєні американськими системами озброєння (й навіть, за деякою інформацією, з додатковою опцією - американськими ракетами малого радіуса дії).

Проте, на відео з ходових випробувань цих катерів в США (датоване січнем 2021 року) штатні установки Bushmaster (як і будь-яке інше озброєння) на них відсутнє.

Старобільськ
Патрульний катер ВМСУ Р191 "Старобільськ"

Таким чином наразі незрозуміло, ні коли саме збираються озброїти нові три "Айленди", ні коли буде проведена закупівля двох артустановок Mk44S Bushmaster для катерів "Слов'янськ" та "Старобільськ" (що потребує певних фінансових, логістичних та ремонтних процедур). Крім того, ВМСУ буде потрібно закупити 30-мм боєприпаси для цих автоматичних гармат.

Читайте також: ​Дивізіон патрульних катерів Island ВМС ЗСУ отримав новий пункт базування