xcounter
#

Нові вибухи на аеродромі "Енгельс", цікавий "гібрид" у ЗСУ та чим особливий Ту-95МС: новини й події тижня війни від Defense Express

18936
Дозаправка рашистського Ту-95МС в повітрі від Ил-78, ілюстративне фото довоєнних часів
Дозаправка рашистського Ту-95МС в повітрі від Ил-78, ілюстративне фото довоєнних часів

Вибухи на аеродромі з Ту-95МС та Ту-160 та інші новини й події тижня війни з рашистськими окупаційними військами

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Нові вибухи на аеродромі "Енгельс"

У мережі з’явилося відео, яке свідчить – на "стоянку" російських стратегічних бомбардувальників-авіаносців Ту-95 та Ту-160 знову могла завітати "бавовна", і хоча поки що невідомо, наскільки "вдалою" вона була саме для літаків рашистів, вона перетворила на "двохсотих" щонайменше трьох рашистів.

Читайте також: Чи існує "поріг втрат" для Кремля, після якого рашисти підуть геть з України

Що цікаво, російські представники влади досить "миттєво" відреагували на цю "бавовну" – зокрема губернатор Саратовської області Роман Бусаргин зауважив, що "жодних надзвичайних пригод у живих кварталах не було", а інформацію про "пригоди" на військовому об’єкті перевіряють силові структури.

Водночас за легендою міноборони РФ, у Саратовській області було збито "український безпілотник" на малій висоті на підльоті до аеродрому "Енгельс", і в результаті "падіння уламків" троє російських військових, що знаходилися на аеродромі, отримали "смертельні поранення", водночас "авіатехніка пошкоджень не отримала".

Рашисти використовують "свіжі" крилаті ракети Х-101 для ударів по Україні

Окупанти під час чергової масованої ракетної атаки випустили зі своїх Ту-95МС щонайменше одну ракету Х-101, яка була виготовлена у четвертому кварталі 2022 року – таку інформацію Defense Express отримав з власних джерел.

Крилата ракета Х-101
Крилата ракета Х-101

І тут передусім варто згадати таке – це вже не вперше, коли окупанти випускають доволі "свіжі" Х-101 під час масованих ракетних обстрілів. Так, наприклад, під час обстрілу 22 жовтня РФ випустила зі свого Ту-95МС крилату ракету, що була виготовлена у другому кварталі цього року.

Цікавий "гібрид" засвітився у ЗСУ

Національний інформаційний портал "Тиск" опублікував фото, яке говорить про таке – ЗСУ використовують на полі бою щонайменше одну машину, яка представляє собою гібрид 120-мм самохідної артилерійської гармати і БРМ-1К.

Якщо говорити точніше, то йдеться про втілення ще радянського проекту під позначенням 2С17-2 "Нона-СВ". Нагадаємо, що ідея цього проекту з’явилася після появи в СРСР 120-мм гармати 2С9 – тоді вирішили, що така зброя потрібна сухопутним військам і розглядали два варіанти – на базі 2С1 "Гвоздика" (2С17 "Нона-СВ") та на базі БРМ-1К (2С17-2 "Нона СВ").

Чим особливий Ту-95МС

Протягом останніх декількох ракетних обстрілів із "повітряної компоненти" росіяни використовували лише ракетоносії типу Ту-95МС, і не піднімали у повітря більш потужні Ту-160, що насправді не є логічно. Хоча б тому, що Ту-160 може взяти на борт до 12 крилатих ракет типів Х-555 чи Х-101, а Ту-95МС – значно менше, або до 6 ракет Х-555 на внутрішніх вузлах підвіски, або до 8 ракет Х-101 на зовнішніх вузлах підвіски.

ту-95мс
Рашистський Ту-95МС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Навіть якщо рашисти тут керуються мотивом "зекономити ресурс" для своїх новіших Ту-160, та "відлітати ресурс" формально старіших Ту-95МС, все рівно тут пояснення лежить явно в інший площині. Бо перші декілька місяців війни орки з однаковою активністю використовували для ударів по Україні й Ту-160, і Ту-95МС, і тоді їх питання моторесурсу аж ніяк не цікавило. Розповідаємо більше про те, чому саме Ту-95МС обирають рашисти для ударів по Україні.

Читайте також: ​Про наївність протягом років перед вторгненням РФ: чи міг ОПК України виконати своє головне завдання