xcounter
#

Нові машини на базі БТР-4, "оптимальний винищувач" та приклад для "Вільхи": події тижня від Defense Express

12624
Нові машини на базі БТР-4, "оптимальний винищувач" та приклад для "Вільхи": події тижня від Defense Express

Про ХКБМ та закупівлю комплектуючих, "оптимальний" винищувач JAS-39C/D "Гріпен", HIMARS як приклад для "Вільхи" та інші події й новини тижня від Defense Express

Пропонуємо ознайомитися з оглядом новин та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

"Оптимальний" винищувач

Якщо пам'ятаєте, у травні цього року Командування Повітряних Сил Збройних Сил України схвалило візію розвитку наших Повітряних Сил 2035. Там стверджувалось, що українську військову авіацію планують переоснастити новими бойовими літаками у три етапи протягом 2021-2035 років. Для переоснащення тактичної авіації необхідно виділити 200 млрд грн.

Читайте також: Вісім ракетних катерів за ціною корвета: чи варто приймати пропозицію Великобританії
МіГ-29 Україна
Винищувачі ПС України МіГ-29. Якими літаками їх замінять?

Проте після оголошення курсу на переоснащення Повітряних сил в Україні жодних рухів у цьому напрямку не робилось. Окрім, хіба що інформації про те, що ізраїльська компанія Elbit Systems отримала від своєї країни усі дозвільні документи для реалізації проєкту з модернізації українських винищувачів МіГ-29. Проєкт з Elbit Systems розглядається як такий, що має надати українським МіГ-29 можливості, що суттєво перевершують показники модернізації у версії МіГ-29МУ2.

Тож на тлі української паузи особливий інтерес викликають плани, концепції та дії європейських країн з посилення своїх повітряних сил шляхом закупівлі нових літаків. Закордонний досвід тендерних процедур у цій царині слід детально вивчати в Україні, де поки що не існує жодної подібної практики у контексті закупівлі сучасних зразків озброєнь. Про один з таких "кейсів" читайте в матеріалі Defense Express.

ПТРК "Москіт"проти "Пірату"

Як відомо, у Польщі реалізується програма Pustelnik. Ця програма передбачає закупівлю нових легких протитанкових комплексів для польської армії. При чому у значній кількості: нових пускових ПТРК - до 500 та близько 5000 керованих ракет до них.

ПТРК Moskit
ПТРК Moskit - вперше на виставці озброєнь MSPO 2020

Можна припустити, що поява ПТРК Moskit - це заявка на участь у цій програмі. І готовність конкурувати з іншим претендентом на перемогу у програмі Pustelnik - легким ПТРК Pirat, який реалізується польськими компаніями MESKO S.A., CRW Telesystem Mesko, Військовим технологічним університетом - у співпраці з українським ДержККБ "Луч". Детальніше про протистояння двох ПТРК розповідали в окремому матеріалі.

Артснарядом по російській крилатій ракеті

На ракетному полігоні Уайт-Сендс (штат Нью-Мексико) вперше було продемонстровано практичне знищення мішені-імітатора крилатої ракети BQM-167 Skeeter експериментальним 155-мм високошвидкісним снарядом HVP (Hypervelocity Projectile), який розроблений корпорацією ВАЕ Systems. Для стрільби використовувалась 155-мм / 39 самохідна гаубиця М109А6 Paladin армії США.

США артснаряд
На навчаннях у США зі зніщення російських крилатих ракет новими способами

Такі гіперснаряди з новими можливостями - це як "срібна" куля проти вампірів, кажуть тепер американці. Детальніше про "срібні" кулі можна дізнатися в матеріалі Defense Express.

Приклад для "Вільхи"

Американська ракетно-артилерійська система підвищеної мобільності на колісному шасі M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) - один з яскравих прикладів реалізації економічних та оптимальних рішень при створенні ефективних зразків озброєнь.

Платформа - універсальна, вогневі можливості - на різні смаки, під різні потреби - з нарощуванням потенціалу з огляду на технологічний прогрес та нові потреби на полі бою. Чим не гарний приклад для нашої "Вільхи"?

ХКБМ та комплектуючі

ДП "Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені O.O. Морозова" (входить до складу ДК "Укроборонпром") замовило близько 17 комплектів складових частин для БТР-4 та машин на базі цієї моделі.

Відповідні численні тендери розміщені на електронному майданчику державних закупівель ProZorro.

Зокрема мова йде про закупівлю "за конструкторською документацією Замовника, під контролем ВП МОУ" механізмів перезаряджання гармати, колісних редукторів, карданних валів, комплектів зовнішньої та внутрішньої тяги, лебідок, механізмів підтягу та інших деталей та комплектуючих для щонайменше 15 БТР-4Е, одного БТР-4К та одного БРЕМ-4РМ. Деталі розповідає Defense Express.

Гарної неділі!

Читайте також: Сьогодні в Україні відзначають День танкіста