xcounter
#

HIMARS як приклад для "Вільхи": вчимося у кращих

HIMARS як приклад для "Вільхи": вчимося у кращих
22539

​Американська ракетно-артилерійська система підвищеної мобільності на колісному шасі M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) - один з яскравих прикладів реалізації економічних та оптимальних рішень при створенні ефективних зразків озброєнь. Платформа - універсальна, вогневі можливості - на різні смаки, під ​різні потреби - з нарощуванням потенціалу з огляду на технологічний прогрес та нові потреби на полі бою. Чим не гарний приклад для нашої "Вільхи"?

HIMARS — це високомобільна система, призначена для ураження районів зосередження артилерійських систем, засобів ППО і вогневої підтримки, вантажного транспорту, бойових машин і бронетранспортерів, а також для надання вогневої підтримки своїм підрозділам.

Вона може вести вогонь керованими і некерованими ракетами. При цьому на п'ятитонній вантажівці у першій версії HIMARS розіщувалось шість тактичних ракет або одна оперативна-ракета ATACMS M-140.

Читайте також: Державні випробування коригованих ракет "Вільха-М" будуть завершені до кінця року (відео)

Проте з часу прийняття цієї системи на озброєння американської армії у 90-х роках минулого століття компанія Lockheed Martin постійно удосконалює свою розробку.

Тому підтвердження - новий ряд ракетного арсеналу, який може застосовувати HIMARS. На малюнках вказані дальності ракет, що можуть стартувати з єдиної універсальної колісної платформи. На одному шасі - різні типи ракет з дальністю від 70 до 500 км.

Останнім часом компанія Lockheed Martin поставила Корпусу морської піхоти США і іноземним замовникам 26 багатоцільових ракетних пускових установок HIMARS.

Взагалі HIMARS/MLRS дуже вдала і практична система, що легко модернізується під нові умови. З самого початку створення у 1982 році вона продемонструвала низку ноу-хау.

Це, зокрема, запуск ракет з одноразових герметичних транспортно-пускових контейнерів, виготовлених зі скловолокна, і вбудований пристрій перезарядження (ТПК з ракетами можуть бути заряджені просто з грунту).

Найпотужніший зразок у арсеналі HIMARS - перспективна оперативно-тактична ракета Precision Strike Missile (PrSM). Програма Precision Strike Missile (PrSM) реалізується армією США з 2017 року.

Мета програми - створення високоточної оперативно-тактичної ракети нового покоління для заміни існуючого сімейства американських оперативно-тактичних ракет Lockheed Martin MGM-140 ATACMS. Заявлена дальність - від 60 до 499 км. У перспективі дальність боєприпасу збільшать.

Як і ATACMS, ракета PrSM повинна запускатися зі стандартних пускових установок американських ракетних систем М270А1 MLRS і М142 HIMARS. Але, на відміну від ATACMS, на пусковій установці М270А1 MLRS повинні розміщуватися чотири ракети PrSM (замість двох ATACMS), а на пусковій установці М142 HIMARS - дві ракети PrSM (замість однієї ATACMS).

На європейському театрі військових дій ракета Precision Strike Missile вбивцею російських систем С-400 "Тріумф"або комплексів "Іскандер"

Ця нова зброя є частиною зусиль армії США щодо підтримки ВПС і ВМС США у багатодоменному операціях.

На озброєння ракета повинна надійти у 2023 році, а перше оновлення (здатність відстежувати і знищувати рухомі цілі в залежності від їх радіовипромінювання) ракета отримає у 2025 році. Для цього буде розроблено нову головку самонаведення.

"На європейському театрі військових дій ракета Precision Strike Missile класу "земля-земля" стане вбивцею російських систем протиповітряної оборони (наприклад, С-400 "Тріумф") або комплексів "Іскандер", а в Тихому океані її ціллю стануть китайські бойові кораблі", - вважають військові оглядачі.

У проєкті військового бюджету США на 2021 фінансовий рік міститься запит на виділення $1 млрд на закупівлю для американської армії відразу 1018 перспективних оперативно-тактичних ракет за програмою Precision Strike Missile.

Читайте також: ​Руйнування ворожих міфів про "Нептун" та про потужну "Вільху" як оптимум: інтерв'ю з Олегом Коростельовим (відео)