xcounter
#

Німці все ж планують розблокувати продаж одразу 48 винищувачів Eurofighter Typhoon​ одній з країн

31589
Всі фото — Eurofighter GmbH
Всі фото — Eurofighter GmbH

Таке рішення має значно розширити експортні успіхи консорціуму Eurofighter GmbH

Канцлер Німеччини Олаф Шольц у понеділок, 8 січня, підтримав пропозицію очільниці міністерства закордонних справ країни Анналени Бербок щодо "зеленого світла" на продаж літаків Eurofighter Typhoon Саудівській Аравії — річ у тім, що Німеччина, як один зі співвиробників винищувача, має право вето на продаж цих машин, чим раніше хотіла скористатися країна через участь у війні в Ємені, проблеми з правами людини тощо.

Разом з тим, після того, як наявні на озброєнні Саудівської Аравії винищувачі Eurofighter були використані для перехоплення ракет і ударних безпілотників хуситів, що мали б атакувати цілі в Ізраїлі, Німеччина зрештою вирішила розблокувати продаж літаків.

Читайте також: Британці не будуть передавати Україні застарілі Eurofighter Typhoon: їх просто розріжуть

Як розповідають у виданні Defense News, низка військових аналітиків здивовані таким рішенням і з їхніх слів виходить, що на рішення Німеччини також міг опосередковано вплинути тиск з боку Великої Британії. І також відзначається, що з "урахуванням нещодавніх подій" в німецького уряду дійсно є підґрунтя для змінення своєї доволі жорсткої експортної політики.

винищувач Eurofighter Typhoon
Фото — Eurofighter GmbH

Крім того, як відзначив старший науковий співробітник з військової аерокосмічної галузі лондонського Міжнародного інституту стратегічних досліджень Дуглас Баррі, розблокування продажу літаків Саудівської Аравії має оживити промисловий комплекс, що відповідає за літаки Eurofighter.

.Він акцентував, що німецька політика стосовно експорту озброєнь призвела до "зростаючих протиріч з її партнерами в оборонно-промисловій сфері, зокрема з тими, хто входить в консорціум Eurofighter", і що блокуючи продаж літаків Саудівській Аравії німці фактично "ризикували завдати шкоди власному внутрішньому оборонному аерокосмічному сектору, а також перешкоджали іншим експортним можливостям".

Дебати про зняття ембарго на продаж літаків Саудівській Аравії активізувалися в Німеччині восени минулого року, після того, як 7 жовтня ХАМАС напав на Ізраїль. Нагадаємо, що всього на додачу до наявних близько 70 на озброєнні літаків, Саудівська Аравія хотіла закупити ще 48 винищувачів у модифікації Trance 4, але в листопаді 2018 року тодішній канцлер Німеччини Ангела Меркель заблокувала експорт озброєння в цю країну після вбивства опозиційного журналіста Джамаля Хашшогі.

Eurofighter Typhoon

Саудівська Аравія неодноразово критикувала це рішення і навіть вела перемовини з французами про закупівлю літаків Rafale як альтернативи. Разом з тим, після того, як продаж буде розблоковано, то Eurofighter має можливість обійти свого конкурента Rafale за експортними продажами.

А загалом минулого року у консорціумі Eurofighter GmbH розписалися, що впевнені стосовно гарного майбутнього для їхнього винищувача, оцінивши замовлення у 150-200 машин лише впродовж найближчих двох років.

Наостанок варто було б згадати й те, що восени минулого року у Eurofighter Typhoon з’явився доволі неочікуваний ймовірний покупець — зацікавленість у літаках виявила Туреччина, і в цій історії також є низка підводних каменів, а передусім Німеччина, яка блокує продаж літаків, і зрештою турки кинули око на китайсько-пакистанські JF-17 Thunder.

Читайте також: Невідомі дрони вже рік літають над полігонами в Німеччині для ЗСУ, "віз і нині там"