xcounter
#

Британці не будуть передавати Україні застарілі Eurofighter Typhoon: їх просто розріжуть

25380
Eurofighter Typhoon, фото — Eurofighter
Eurofighter Typhoon, фото — Eurofighter

Усього Королівські Повітряні сили країни мають в активі 30 літаків Eurofighter Typhoon у модифікації Tranche 1

На початку цього року західні ЗМІ розповідали, що Велика Британія нібито може віддати Україні незначну кількість їхніх винищувачів Eurofighter Typhoon найстарішої модифікації Tranche 1, які використовуються під час навчань у ролі "агресорів" — йдеться всього про 30 літаків, і нещодавно міністерство оборони країни остаточно розповіло про подальшу долю цих машин.

Отже, по-перше, в оборонному відомстві Великої Британії зауважують, що з лютого 2022 року жоден винищувач Eurofighter Typhoon модифікації Tranche 1 не було ані виведено з експлуатації, ані передано Збройним Силам України у рамках оборонної допомоги, розповідають у виданні UK Defence Journal.

Читайте також: Міноборони Франції каже про підготовку наших пілотів, невже знову підуть чутки про Mirage 2000
Eurofighter Typhoon
Eurofighter Typhoon модифікації Tranche 1, фото — Eurofighter

По-друге, британці зрештою планують вивести з експлуатації цей флот застарілих літаків і розібрати їх на запчастини. Як повідомляється, з усіх 30 машин 26 одиниць планують остаточно відправити "на пенсію" менш як через півтора року, до кінця березня 2025. Ще чотири літаки будуть служити аж до 2027 року, ймовірно й надалі відіграючи роль "агресора" під час навчань.

Причому тут варто згадати ось такий факт — що раніше спецкомітет з оборони звертався до BAE Systems з проханням проаналізувати, наскільки можливою є модернізація Typhoon Tranche 1, бо, мовляв, якщо Королівські ПС попрощаються з 30 літаками, то флот Typhoon "схудне" до 107 машин.

У компанії відзначили, що такий сценарій є технічно реальним, коли літаки можна було б оновити до стандарту Tranche 2 чи навіть Tranche 3. І що BAE Systems вже надавала оборонному відомству країни дані про необхідний обсяг модифікацій, у результаті яких літаки отримали б можливість завдавати ударів по наземних цілях.

Втім, міноборони Великої Британії не надавало запит на оновлення літаків. Тут можна припустити, що ймовірно це було б надто дорого або ж в британців є інші причини прийняти саме таке рішення.

Варто відзначити, що літаки модифікації Tranche 1 фактично відповідають рівню Initial Operational Capability, "початкової бойової готовності", і мають базові можливості протиповітряної оборони — наприклад, з літаків не можна використовувати ті ж ракети "повітря-повітря" Meteor.

Нагадаємо, раніше було оголошено про початок підготовки до передачі Україні першої партії багатофункціональних винищувачів F-16 від Нідерландів, і йдеться одразу про 18 одиниць.

Читайте також: Одразу три Су-34 збито ЗСУ на Південному напрямку: повторення "Брянської різанини"