xcounter
#

Міноборони Франції каже про підготовку наших пілотів, невже знову підуть чутки про Mirage 2000

19707
Винищувачі Mirage 2000C французьких ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел
Винищувачі Mirage 2000C французьких ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Які можливості для підготовки наших пілотів мають французи, і що з того може бути реалізовано

Франція планує долучитись до процесу навчання пілотів ЗСУ. Зазначається, що перші наші льотчики мають прибути до цієї країни на початку 2024 року, і там мають пройти "початкову підготовку". А після цього – пройти навчання на винищувальній авіації, організованій іншими країнами-партнерами. Про що йдеться у повідомленні Міноборони Франції.

Інших деталей у цій історії французьке оборонне відомство не наводить. Тому від Defense Express тут можемо додати та припустити наступне.

Читайте також: В Україні будуть виробляти запчастини і збирати німецькі дрони Vector
F-16 у Миргороді, 2011 рік, фото - DoD US

Як показувала попередня практика, як тільки в ЗМІ починала йти мова про можливу участь наших льотчиків у переучуванні на західну авіатехніку, одразу ж починали циркулювати чутки про начебто можливу передачу Україні літаків Mirage 2000 різних модифікацій. Щоправда, генераторами таких чуток були саме французькі ресурси, а підтвердження потім ніяке не надходило.

Саме в цьому випадку Міноборони Франції підкреслює, що візьме на себе саме "початкову підготовку" наших льотчиків, а безпосередньо на винищувачі вчитимуть вже інші країни. З чого випливає, що якраз про Mirage 2000 тут мова більше не йдеться. Але натомість можуть виникнути інші доволі варіанти.

Alfa Jet військово-повітряних сил Франції, ілюстративне фото від Dassault Aviation

Якщо подивимось у довідник The Military Balance 2023, то побачимо, що ВПС Франції мають аж 127 навчальних літаків різних типів, де левову частку складають 72 навчально-бойові літаки Alfa Jet.

Біля них в довіднику, щоправда, стоїть зірочка, і що за примітку означає ця зірочка, можемо зрозуміти із цієї публікації французького порталу Opex360 за жовтень 2023 року – там йшлось, що французькі ВПС уже в процесі пошуку "наступника" для Alfa Jet, хоча сам парк цих літаків списувати не поспішають.

А от чому саме не поспішають списувати – можливий натяк можемо знайти в іншій публікації від Opex360, але уже за серпень 2023 року. Автори тієї публікації уже тоді припускали, що французькі Alfa Jet можуть бути використані на одному із етапів навчання наших пілотів на західні винищувачі. І що мовляв, такий крок вже тоді був узгоджений із США.

Але це все лише припущення, реальний розвиток подій може виявитись зовсім іншим.

МіГ-29 Повітряних Сил України, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: США у 2022 році замовили менше JDAM і SDB, ніж Ізраїль скинув бомб за шість днів бойових дій