xcounter
#

На тлі війни в Секторі Газа Німеччина може зняти ембарго на Eurofighter для Саудівської Аравії

2506
Eurofighter Typhoon Саудівської Аравії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Eurofighter Typhoon Саудівської Аравії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо це справді відбудеться, то за експортними продажами Eurofighter цілком зможе обійти Rafale

На тлі бойових дій в Секторі Газа, які тривають після жорсткого нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня 2023 року, в Німеччині активізувались дебати щодо того, чи варто знімати ембарго на продаж літаків Eurofighter до Саудівської Аравії.

Фактичним продавцем літаків при цьому виступатиме Велика Британія, котра має тверде замовлення від Саудівської Аравії на 48 літаків цього типу, на додачу до 70 уже наявних Eurofighter. Дозвіл Берліна тут потрібен, оскільки німці є партнерами у цьому проекті, а вагаються вони, чи продавати літаки ще з 2018 року, після вбивства опозиційного журналіста Джамаля Хашшогі. Про це йдеться в публікації порталу Infodefensa.

Читайте також: Бійці ЗСУ показали, як стріляють по окупантам із рідкісної 2Б16 "Нона-К" (відео)

Зазначається, що наразі Саудівська Аравія уже веде перемовини із Францією про можливий контракт на 54 літаки Rafale, котрі можуть якраз виступити "альтернативою" для заблокованих Eurofighter.

А в свою чергу, британці теж не можуть втратити контракт, бо виробництво Eurofighter створює 5 тисяч робочих місць лише на потужностях BAE Systems, і ще 15 тисяч- на суміжних виробництвах.

Конвеєр по виробництву Eurofighter Typhoon на потужностях британської BAE System, ілюстративне фото з відкритих джерел

При цьому наводяться цифри, що наразі Франція має уже укладені контракти на поставку загалом 310 літаків, у той час як замовлення на Eurofighter охоплюють лише 151 одиниць. Водночас, якщо рахувати загалом і внутрішні, і зовнішні продажі, то тут перевага на стороні Eurofighter – 681 літак проти 596 Rafale.

Раніше Defense Express розповідав про те, що новим покупцем Rafale хоче стати Узбекистан, котрий має 12 МіГ-29 в строю та 26 Су-27 на зберіганні. Також ми писали про те, що німці за сім років зроблять лише 38 Eurofighter Tranche 4, і це просто "вражає".

Eurofighter Typhoon німецьких ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: А що за катери може отримати Україна для "зернового коридору", невже Mark VI