xcounter
#

А що за катери може отримати Україна для "зернового коридору", невже Mark VI

12998
Патрульний катер типу Mark VI, фото ілюстративне
Патрульний катер типу Mark VI, фото ілюстративне

Навіть якщо це єдиний варіант, який виглядає малоймовірно, його все рівно варто розібрати

Під час свого виступу на конференції Grain from Ukraine президент України Володимир Зеленський заявив про те, що є домовленості із країнами-партнерами про передачу саме морських патрульних катерів для супроводу суден, котрі прямуватимуть "зерновим коридором".

Дослівно цитата глави держави - "я маю домовленості з кількома державами щодо потужного супроводу - українцями, але на іншій техніці, на конвої. Тобто, нам передадуть і передають уже відповідні катери морські". Тобто мова про те, що Сили оборони України вперше за час повномасштабної війни отримають патрульні катери для конвойних дій у відкритому морі, і це є дуже важлива новина.

Читайте також: Міноборони протестувало дрони від шести виробників на стійкість до РЕБ
Набір озброєння переданих для Сил оборони України патрульних катерів Defiant, ілюстративна інфографіка від Naval News

Варіант з передачею патрульних катерів для охорони "зернового коридору" має свою перевагу хоча би в тому, що ці плавзасоби не потрібно проводити через фактично заблокований Босфор, а можна доставити альтернативним шляхом.

Тим більш, що ВМСУ вже мають досвід розгортання та використання у боях отриманих від США патрульних катерів, щоправда прибережної зони. Як писав раніше Defense Express, у березні 2023 року ВМСУ натякнули, що використовують PB40 Defiant проти "Рапторів" та "катерів-камікадзе" РФ, зокрема для оборони наших позицій біля Очакова.

Ймовірно - носова частина патрульного катера PB40 Defiant, де встановлено один із двох кулеметів M2 Browning, березень 2023 року, фото - АрміяInform

Але далі заодно виникає питання, а про які ж типи морських патрульних катерів для України від партнерів може бути мова. Бо єдина публічна згадка про подібний варіант була аж у січні цього року, який досі не було реалізовано. І це по-своєму виглядає дивно.

Якщо конкретніше, у січні цього року були повідомлення про те, що США таки планують передати ВМСУ патрульні катери Mark VI, і це будуть нові замість вживаних. Тоді навіть публікувались кадри, як компанія-виробник SAFE Boats вантажить на баржу перший Mark VI для ВМСУ з тим, щоб потім в іншій точці поставити на нього озброєння. Але після цього ця історія так і не набула подальшого розвитку.

Завантаження на баржу першого катера Mark VI для ВМС України, січень 2023 року, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Де найбільше в Україні не вистачає ППО: названо проблемні ділянки