xcounter
#

Корея дуже потужно просуває свою зброю у Румунії та обіцяє блискавичні постачання

19027
Корейські танки K2
Корейські танки K2

Корея активно розігрує свої козирі з постачання озброєння на європейському ринку та готова "завалити" Румунію САУ, танками та БМП

Південна Корея готується отримати тверді контракти із черговим європейським замовником - Румунією, яка не лише за півкроку до оформлення замовлення на САУ K9, а й на танки K2.

Зокрема днями на одному з румунських полігонів пройшли показові стрільби K2 від Hyundai Rotem. Зазначимо, що про такі стрільби стало відомо заздалегідь і виїзні випробування танка мали стартувати ще 10 травня. А враховуючи те, що Бухарест почав проявляти цікавість до цієї машини ще у 2022 році, то такі речі, як показові випробування - це про те, коли контракт вже наближається до підпису.

Читайте також: Lockheed Martin зіштовхнеться з цікавим викликом, бо не матиме місця, де зберігати вироблені F-35
K2
K2 у Румунії (фото: ProPatria MApN)

Варто зазначити, що для Румунії вибір K2 виглядає доволі прагматичним, як мінімум з причин економії, бо 54 Abrams за 1 млрд і це ще "акційна" ціна для Румунії - доволі високий цінник за американські танки.

Також слід зазначити, що Румунія стає новим оператором корейської САУ K9. Хоча контракт ще не укладено, але саме Hanwha є єдиним учасником конкурсу на постачання 54 артилерійських систем, які, за попередньою інформацією, обійдуться країні у 751 млн доларів.

САУ K9
САУ K9

А на додачу Румунія зараз обирає собі БМП і може й стати першим європейським оператором БМП AS21 Redback. Якщо звісно вона переможе у конкурсі де ще беруть участь General Dynamics European Land Systems з ASCOD та, скоріш за все, BAE Systems з CV90. Водночас щодо цієї БМП, то в неї дійсно потужні конкуренти, окрім того, ця машина - не про швидкість та дешевизну.

При цьому у Кореї чудово розуміють, як можуть обійти конкурентів. По-перше - це строки постачання, які цілком можуть вимірюватись у днях, щоправда для вживаних машин, але тим не менш. Бо Південна Корея не впала після 1991 року у безпекову "сплячку" на фоні перманентної загрози з боку, як мінімум, КНДР.

А тому її оборонні виробничі потужності знаходяться у звичному темпі випуску продукції. І з цього "гарячого" стану виробництво значно легше збільшувати та масштабувати ніж з "холодного", коли спочатку треба взагалі відновити випуск.

"Ми продовжуємо вкладати великі гроші у нашу обороноздатність, розвиваючи нашу оборонну промисловість. Ми маємо багато можливостей щодо озброєння. Це означає, що ми можемо поставити будь-яку військову техніку в дуже короткі терміни", - заявив посол Кореї у Румунії Рим Кап Су, пише Defense Romania.

k2 танк

А другою перевагою Кореї є те, що вони відкрито йдуть на кооперацію із передачею технологій. І Польща, яка не лише закупила ті ж САУ K9, але й стала першим європейським оператором танків K2, чудовий тому приклад. Зокрема у планах Варшави виробляти по сотні локалізованих K2PL на рік.

Тобто у Кореї цілком можуть "завалити" Румунію зброєю й питання лише фінансових можливостей країни. Але, на жаль, Сеул, як мінімум публічно, дотримується позиції не лише не надавати допомогу Україні, а й не продає своє озброєння.

Читайте також: У РФ визнали, що з 2030 року цивільної авіації у них вже не буде