xcounter
#

Румунія у трикутнику вибору нового танка: Leopard 2, Abrams та K2

TR-85M1 - найсучасніший танк Румунії
TR-85M1 - найсучасніший танк Румунії
5222

Довгострокова програма з оновлення танкового парку Румунії має стартувати вже у наступному році

Румунія приречена на глобальне оновлення своїх збройних сил, які за озброєнням продовжують залишатись у тіні часів Варшавського договору. І якщо з повітряними силами питання в цілому вирішено, бо Бухарест зміг вирвати за фантастичною ціною три десятки F-16, хоча і зіткнувся з проблемою на межі анекдоту, у сухопутних силах все значно складніше.

На озброєнні Румунії знаходиться 377 танків, 220 з яких - Т-55АМ, а інші - власні модернізації цієї машини TR-85 та TR-85M1 Bizonul, 103 та 54 одиниці, відповідно (за Military Balance на 2021 рік). І навіть якщо брати найсучаснішу версію машини TR-85M1, то всі її можливості все одно впираються у 100-мм гармату та не рівень бронювання, який не сильно змінився відносно базової моделі.

Читайте також: Вирвати вживані F-16 та зіткнутися з проблемою на межі анекдоту: показовий досвід Румунії щодо оновлення парку винищувачів
TR-85M1
TR-85M1

Звісно це добре розуміють у міноборони Румунії, в якому вже заявили, що програма заміни танкового парку розглядається у середньостроковій та довгостроковій перспективі, але реалізовувати її почнуть вже у 2023 році, пише Defense Romania.

Серед можливих варіантів видання виділяє лише три: німецькі Leopard 2, американські Abrams та корейські K2. Присутність у цьому переліку Leopard 2 більш ніж логічна - це основний бойовий танк європейських країн НАТО. Але цілком можливо, що формальна. Основна причина - виробничі можливості Krauss-Maffei Wegmann, бо, наприклад, Угорщина замовила 44 Leopard 2A7+ у 2018 році, але машини надійдуть лише протягом 2023-2025 років. І це в ідеальних умовах, бо аналогічний контракт на PzH 2000 вже змістився на пів року.

Leopard 2A7+
Leopard 2A7+
На фоні цього можливо більш привабливим виглядає Abrams. Як мінімум Польща у квітні цього року законтрактувала 250 танків M1A2 Abrams у версії SEPv3, які мають бути поставлені до 2026 року. Більші об'єми при коротших строках постачання виглядають значно привабливіше. Окрім того, Румунія передає до України озброєння за яке цілком може отримувати ваучери від США, на які може купити вже американськузброю.
M1A2 Abrams SEPv3
M1A2 Abrams SEPv3

Відносно ж корейського K2, то він включений до списку одразу через декілька причин. Перша - можливість постачати машини швидко. Всі 180 танків, замовлених у вересні цього року Варшавою, Сеул готовий передати до 2025 року. При цьому першу партію ще до кінця поточного. Друга - готовність Кореї йти на локалізацію виробництва, що завжди є козирем у рукаві під час будь-якого продажу озброєння.

K2
K2
Читайте також: Норвегія планує до кінця року обрати новий танк: епічне протистояння корейського K2 та німецького Leopard 2A7