xcounter
#

Коли оголосять про передачу ракет на 370 км для українських F-16, які хотіли почепити ще й на радянські літаки

12639
Крилата ракета JASSM, фото ілюстративне, джерело - U.S. Air Force
Крилата ракета JASSM, фото ілюстративне, джерело - U.S. Air Force

Передача крилатих ракет AGM-158 JASSM разом із "зеленим світлом" на удари безпосередньо по території РФ буде суттєвим посиленням далекобійних можливостей нашого війська

Після того, як Україна нарешті отримала першу партію багатофукнціональних винищувачів F-16, актуальним залишалося питання озброєння, яке нам будуть передавати до цих літаків - і минулого місяця з’явилася обнадійлива новина, що США "відкриті до передачі" Україні далекобійних AGM-158 JASSM із дальністю у 370 км.

Тоді повідомлялося, що хоч й остаточне рішення про передачу цього озброєння ще не було ухвалене, але відзначалося, що вже ведуться роботи у напрямку забезпечення надійної та ефективної роботи цих ракет саме з українських літаків F-16.

Читайте також: Чому F-16 краще підходять для перехоплення крилатих ракет, не тільки за МіГ-29 та Су-27, а й ЗРК

Тепер же ми маємо новину від Reuters, в якій стверджується, що далекобійні ракети AGM-158 JASSM можуть увійти в один з оборонних пакетів, який США оголосять протягом цієї осені - таку інформацію видання отримало від трьох своїх джерел. Втім, також наголошується, що остаточне рішення по передачі цих ракет станом на сьогодні все ще не ухвалено.

Також з важливих нюансів - що Україні доведеться почекати орієнтовно декілька місяців перед поставкою цих крилатих ракет, бо Сполученим Штатам потрібно розв’язати низку технічних питань перед тим, як наші пілоти зможуть повноцінно використовувати ці ракети з наявних на озброєнні ПС ЗСУ літаків F-16.

Тобто можна обережно припустити, що за оптимістичних прогнозів Україна отримає ракети AGM-158 JASSM наприкінці цього - на початку наступного року.

Як припускають у виданні, "у парі" з погодженням передачі ракет JASSM може йти та зняття заборони на удари американською зброєю вглиб території РФ - логіка тут полягає в тому, що якщо США не знімуть заборону, то крилаті ракети AGM-158 матимуть обмежену ефективність, а для цих ракет, а також й балістичних ATACMS на 300 км безпосередньо на території РФ є чимало цілей, які б могли уразити наші Сили оборони зі своїх F-16 та HIMARS/M270.

З цікавих нюансів також повідомляється, що "були зроблені спроби зробити ракету працездатною з незахідними винищувачами", які є на озброєнні ПС ЗСУ. Водночас жодних подробиць - зокрема й про те, чи розглядається така опція станом на сьогодні, не повідомляється.

Раніше Defense Express розповідав, що Українські F-16 отримали від США найновішу версію РЕБ проти ППО РФ, її не мають навіть союзники по НАТО.

Читайте також: Як може виглядати українська балістична ракета з дальністю 600-700 км та які є аналоги у світі