xcounter
#

США "відкриті до передачі" Україні далекобійних AGM-158 JASSM під F-16: що це за ракети

5701
Винищувач F-16 запускає ракету JASSM-ER, фото — U.S. Air Force by Master Sgt. Michael Jackson.
Винищувач F-16 запускає ракету JASSM-ER, фото — U.S. Air Force by Master Sgt. Michael Jackson.

Що це за зразок далекобійного озброєння та які можливості він може дати нашим військовим

США "відкриті до передачі" Україні крилатих ракет AGM-158 JASSM, які можуть застосовуватись із F-16, і це відбувається на тлі успіхів Збройних Сил України при веденні операції на території Курської області.

На даний момент остаточне рішення ще не ухвалене, оскільки адміністрація Байдена ще пропрацьовує питання із "чутливими технологіями", і в це поняття включається сегмент забезпечення пусків цих ракет з українських літаків по ворожим цілям.

Читайте також: У РФ впав дальній бомбардувальник Ту-22М3, катапультувались не всі (відео)

Як далі розгортає в своїй публікації видання Politico, Пентагон має "проробити значну роботу з українською стороною, щоб переконатись, що наявні F-16 можуть запускати JASSM", і що відповідна робота уже ведеться.

При цьому є вказівка, що нашій країні можуть бути передані AGM-158 із дальністю пуску понад 230 миль, тобто судячи з усього, мова про базовий варіант цих КР з дальністю стрільби до 370 кілометрів. Також є вказівка і на те, що питання обмежень по використанню західних ракет для ударів по території РФ зберігається.

І заодно є недвозначний натяк на те, що AGM-158 JASSM є "останнім пунктом в переліку озброєнь, передача яких Україні раніше вважалась неможливою".

В цій публікації також заявляється, що поточний обсяг виробництва цих крилатих ракет на потужностях американського ВПК складає 45 одиниць на місяць. Далі можемо додати, що на 2025 фінансовий рік, який стартує у жовтні, Пентагон замовив поставку 550 крилатих ракет цього типу у варіанті JASSM-ER, який має дальність пуску до 900 кілометрів.

Вартість AGM-158 JASSM-ER у 2024 фінансовому році для ЗС США складає 3,06 мільйона доларів.

Коротко нагадаємо, що AGM-158 має дозвукову швидкість польоту, стартову масу в 1020 кілограмів та бойову частину до 450 кілограмів. Один F-16 може взяти до двох ракет цього типу.

Якщо Білий Дім таки ухвалить рішення по передачі ракет JASSM для України, це дасть можливість використовувати F-16 для далекобійних ударів по об'єктам армії РФ як мінімум на тимчасово окупованих територіях нашої держави. Крім того, це значно розширить номенклатуру та "масу залпу" наявного ракетного озброєння в розпорядженні Сил оборони України.

Читайте також: Розкрито перелік зброї, яку Україна отримає від Німеччини до кінця року