xcounter
#

Як в Україні створюють керовані ракети для ПТРК, коли приймуть на озброєння "Бар'єр-С" та яким новим озброєнням оснащують НГУ: події тижня від Defense Express

2218
Пуск протитанкової ракети ПТРК Javelin з дальністю пуску до 4 км оператором ЗСУ / Фото: "Донбас Реалії"
Пуск протитанкової ракети ПТРК Javelin з дальністю пуску до 4 км оператором ЗСУ / Фото: "Донбас Реалії"

КБ "Луч" вперше показало, як відбувається виробництво українських керованих ракет; яким новим озброєнням оснащують частини Національної гвардії України; ЗСУ провели бойові пуски з нових ПТРК Javelin з дальністю ураження понад 4 км – розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Як відбувається виробництво українських керованих ракет

Українським журналістам вперше дозволили зняти на відео процес остаточного складання керованих ракет для українських ПТРК виробництва ДП "Державне Київське конструкторське бюро "Луч".

Читайте також: Не транспортний, а бойовий автомобіль: Міноборони планує змінити вимоги до ДКР "Сайгак"

Ексклюзивне відео виклали в мережі YouTube журналісти "Радіо Свобода" в програмі "Полювання на бронетехніку: "Джавеліни" та українські протитанкові ракети проти Росії | Донбас Реалії". Більше деталей – в матеріалі Defense Express.

Яким новим озброєнням оснащують частини Національної гвардії України

В НГУ триває процес переозброєння частин та підрозділів. Як стверджують представники командування, на сьогодні завершено перший етап переоснащення – в списку нових озброєнь нові снайперська та штурмова гвинтівки, пістолети, гранатомети, ПТРК, бронетехніка. Більшість з цього – українського виробництва.

Штурмові гвинтівки
Замість автоматів Калашникова гвардійці візьмуть в руки сучасні гвинтівки / Фото: НГУ

"Наразі триває переоснащення військових частин НГУ новітнім стрілецьким озброєнням. Сьогодні перший етап переоснащення вже виконаний", – про це під час дводенних зборів із начальниками служб (відділень) озброєння Національної гвардії України, що днями проходили на Вінниччині, заявив заступник директора департаменту логістики головного управління Національної гвардії України полковник Сергій Гриценко.

Штурмова гвинтівка UAR-15
Штурмова гвинтівка UAR-15 від компанії Ukrop на випробуваннях у НГУ / Фото: НГУ

Він також перелічив, які новітні зразки озброєння отримують нацгвардійці. "Загони спеціального призначення замість автоматів Калашникова радянського виробництва використовують сучасні гвинтівки (UAR-15) калібру 5,56.

Снайпера замість застарілих СВД (снайперських гвинтівок Драгунова) використовують снайперські гвинтівки (UAR-10) українського виробництва. РПГ-7 вже замінено на PSRL-1 (РПГ-1) американського виробництва.

гранатомет PSRL-1
Перші 500 40-мм ручних протитанкових гранатометів PSRL-1 виробництва США були поставлені до підрозділів НГУ навесні 2018 року / Фото: НГУ

Використовуються протитанкові ракетні комплекси виробництва конструкторського бюро "Луч": "Стугна" і "Корсар". Щодо броньованої техніки – на озброєнні вже перебуває БТР-3 і БТР-4 українського виробництва. Ми переоснащуємось відповідно до стандартів НАТ", – заявив полковник Сергій Гриценко.

Коли приймуть на озброєння "Бар'єр-С" та яким буде новий гранатомет

На ДП "Державне Київське конструкторське бюро "Луч" повідомили про незначне зсування термінів завершення тестувань українського комплексу 543 "Бар'єр-С" (також відомий як "Штурм-СМ"), який є глибокою модернізацією радянського 95149 "Штурм-С".

ТТХ мобільного протитанкового ракетного комплексу "Бар'єр-С"

Зокрема, в інтерв'ю "Донбас Реалії" Генеральний конструктор - Генеральний директор ДККБ "Луч" Олег Коростельов повідомив, що держвипробування нового мобільного ПТРК планують завершити в I кварталі 2022 року.

Крім того, Генеральний конструктор - Генеральний директор ДККБ "Луч" повідомив й про роботу з розробки нового українського переносного гранатомета.

Гранатомет від ДККБ
ТТХ "переносного реактивного гранатомета" від ДККБ "Луч"

"Ми намагаємося зробити в мінімальних габаритах пускову для системи, яка могла б називатися "гранатомет". Могли б мати в калібрі 100 – це достатньо великий калібр для ураження значних броньованих цілей, але влучати на 600 метрів точно. От ми намагаємося створити таку унікальну розробку, яка забезпечить цей напрямок", – розповів Олег Коростельов. Трохи більше деталей – в нашому матеріалі.

Ракета не влучить і РЕБ не страшний

Безпілотник ACS-3M від компанії "Скаетон" здатен ефективно виконувати бойові задачі в умовах дії ворожих засобів радіоелектронної боротьби. Про це Defense Express розповів комерційний директор ТОВ "Авіаційна виробнича компанія "Скаетон" Роман Княженко.

ACS-3M від
Безпілотний авіаційний комплекс ACS-3M від "Скаетон"

"Ми потурбувалися про те, щоб ворогу було якнайважче будь-яким чином зашкодити роботі нашого БПЛА. Наприклад, в умовах роботи РЕБ противника наш БПЛА однаково буде продовжувати виконувати свою місію, але орієнтуватися у такому випадку він буде не на сигнал GPS, а на внутрішню цифрову карту, завантажену на борт літака, а також на інерціальну високоточну систему", – зазначає Княженко.

За словами комерційного директора "Скаетон", у безпілотник також буде інтегрована нова функція, завдяки якій БПЛА зможе орієнтуватися і за допомогою прогнозу погоди, причому ці дані безпілотник зможе брати з будь-яких джерел. Більше деталей – в нашому матеріалі.

ЗСУ провели бойові пуски з нових ПТРК Javelin з дальністю ураження понад 4 км

Український підрозділ операторів ПТРК FGM-148 Javelin нещодавно взяв участь в тактичних навчаннях, де протитанкісти відпрацьовували навички бойового злагодження з іншими підрозділами ЗСУ, зі здійсненням практичних пусків протитанкових ракет.

ПТРК Javelin
На озброєнні ЗСУ знаходяться ПТРК Javelin двох видів, з дальністю до 2,5 км та до 4 км / Фото: "Донбас Реалії"

За діями та опануванням сучасних комплексів українськими військовими спостерігали журналісти програми "Донбас Реалії", яких ознайомили з деякими деталями роботи з цією зброєю.

ПТРК Javelin
Демонстрація складання ПТРК Javelin / Фото: "Донбас Реалії"

Цікавим моментом

цих тренувань стало те, що підрозділ, який прибув на навчання зі своїми штатними комплексами, здивував українських та американських інструкторів тим, що виявився оснащений новітньою версією Javelin (ймовірно FGM-148E Block 1).

Гарної неділі!

Читайте також: БМП-1ТС зі "Списом", "Мінерал-У" для "Нептуна" та "Рокач" - найцікавіше з виставки на Михайлівській площі (відео)