xcounter
#

БМП-1ТС зі "Списом", "Мінерал-У" для "Нептуна" та "Рокач" - найцікавіше з виставки на Михайлівській площі (відео)

Бойовий модуль "Спис" БМП-1ТС
Бойовий модуль "Спис" БМП-1ТС
11376

Яке нове озброєння отримають Збройні Сили України найближчим часом - показала виставка до Дня захисників і захисниць України

До Дня захисника та захисниць України у Києві на Михайлівській площі пройшла виставка озброєння та військової техніки. Defense Express виокремив три найцікавіші зразки, які вже постачаються до українського війська, або будуть передані найближчим часом.

У черговому відеосюжеті мова піде про модернізацію БМП-1ТС з бойовим модулем "Спис", станцію виявлення надводних цілей "Мінерал-У", яка буде працювати разом із комплексом "Нептун", а також модернізацію ЗСУ-23-4 - "Рокач".

Читайте також: Знищувати бункери по новому: США випробували високоточну GBU-72

БМП-1ТС

"З 2018 року "Техімпекс" почала розробляти бойовий модуль "Спис", який призначений для модернізації БМП-1. Він зібраний виключно з українських комплектуючих та у співробітництві з низькою українських компаній.

БМП-1ТС

Головне, чим він відрізняється від інших вітчизняних бойових модулів - це система управління вогнем "Синтез" від "Цифрових технологій". Мова йде про новий стабілізатор озброєння, комплекс управління озброєнням та оптико-електронний модуль.

В системі реалізовано автоматичне захоплення та супроводження цілі. У поєднанні із чіткою та плавною роботою стабілізатора ми досягли нового рівня ефективності стрільби, як з місця, так і на ходу та під час подолання водних перешкод. На визначально-відомчих випробуваннях ми виконали всі стрільби на "відмінно", в тому числі й під час стрільби з ПТРК з ходу.

Після цих успішних випробувань БМП-1ТС вже допущена до експлуатації у Збройних Силах України. Зараз підписується контракт на постачання першої дослідної партії з понад 10 бойових машин до Збройних Сил України.

Також на сьогодні "Техімпекс" має рішення щодо встановлення бойового модуля "Спис" на БТР-80, БТР-70, а також на МТЛБ", - розповів заступник генерального директора НВК "Техімпекс" Сергій Семенюк.

БМП-1ТС
Інтерфейс СУО бойового модуля "Спис"

Зазначимо, що озброєння бойового модуля "Спис" уніфіковане: 30-мм автоматична гармата ЗТМ-1, автоматичний гранатомет, курсовий кулемет, а також протитанковий комплекс "Бар’єр" від ДККБ "Луч".

Варто нагадати, що раніше Defense Express поспілкувався з начальником Центрального бронетанкового управління Збройних Сил України генерал-майором Юрієм Мельником розповів, що створення "Списа" є першим кроком до прийняття на озброєння єдиного бойового модуля для бронетехніки ЗСУ.

У перспективі це дозволить вирішити проблему "зоопарку", коли серійні БТР-3 оснащені модулем "Штурм", БТР-4 - "Парусом", а за останні роки підприємства українського ОПК розробили ще з десяток доволі схожих за можливостями зразків. В результаті у 2020 році Міноборони провело порівняльні випробування всіх бойових модулів, які на той час існували - і було прийнято рішення відійти від такого розмаїття.

Мінерал-У

"Мінерал-У" - це мобільний багатофункціональний радіолокаційний комплекс, який призначений для виявлення, класифікації та видачі цілевказування засобам враження. Фактично він призначений для того, щоб навести ракети "Нептуна" на ціль.

Мінерал-У

Його розробку провели ДП Науково-дослідний інститут радіолокаційних систем "Квант-Радіолокація" спільно з харківським підприємством "СКТБ Корпорація "УкрІннМаш". А головною особливістю комплексу стала можливість працювати у двох режимах - активному та пасивному.

"Мінімальна дальність виявлення комплексом "Мінерал-У" надводної цілі типу есмінець в активному режимі складає 35 км, а максимальна, при надрефракції, - 250 км. У пасивному режимі, тобто коли станція не випромінює сигнали, а "чує" роботу РЛС та інших активних радіосистем корабля противника - до 450 км. Цей режим дозволяє виявляти цілі без демаскування своєї позиції.

Мінерал-У

"Мінерал-У" опрацьовує отриману інформацію та класифікує ціль, тобто визначає, що ця відмітка, наприклад, ворожий есмінець, інша - ворожий ракетний катер і так далі. Всі ці дані безпосередньо передаються на командний пункт РКП-360 комплексу "Нептун". На основі цих даних він видає польотні завдання на пускові установки та безпосередню команду на знищення цілей", - розповів старший лейтенант ЗСУ Вадим Шкребій.

Слід зазначити, що "Мінерал-У" є лише одним з елементів отримання цілевказання для комплексу "Нептун", який створений спеціально таким чином, щоб не випромінювати сигнали та залишатися непомітним для ворога.

Разом із "Мінерал-У" цілевказівки можуть надходити від Bayraktar TB2, які у цьому році отримали ВМСУ.

Також інформація може надходити від середнього розвідувального корабля "Лагуна" зі станцією радіотехнічної розвідки "Мельхіор", або її берегового виконання, супутникової розвідки тощо.

Рокач

"Рокач" - це модернізація відомої ЗСУ-23-4 "Шилка", яка отримала додатковий індекс "М А1" та розроблена ДП "Арсенал". Підприємство пішло доволі глобально та фактично залишила від установки лише ходову частину та 23-мм автоматичні гармати.

ЗСУ-23-4М А1 Рокач

"Рокач" отримав нову багатофункціональну радіолокаційну станцію з цифровою антенною решіткою, ракети "земля-повітря", а також став повністю цифровим.

"ЗСУ-23-4М А1 вже пройшов відомчі випробування і знаходиться на постачанні Збройних Сил України. На наступний рік планується закупівля установки й постачання до українського війська. Це хоч і доволі складна зброя, проте дуже ефективна.

ЗСУ-23-4М А1 Рокач

Наприклад, нова РЛС дозволяє виявляти цілі з ефективною площею розсіювання у 0,1 кв.м. Для розуміння це показник крилатої ракети чи малорозмірного дрона. Щобільше, ця РЛС здатна виявити навіть наземні рухомі цілі", - розповів майор ЗСУ Денис Федюкін.

Варто також зазначити, що концепція "цифрового борту" дозволяє інтегрувати "Рокач" до автоматизованих систем управління військами. Разом з іншими нововведеннями, попри те, що "Шилка" була розроблена ще у 60-х роках, це робить "Рокач" доволі сучасним засобом протиповітряної оборони.

ЗСУ-23-4М А1 Рокач

До речі, цим же шляхом пішли у Польщі, розробивши модернізацію "Шилки" з індексом MP Biała. Саме напрацювання з цією машиною, разом з іншими розробками, зараз розглядаються у Варшаві, як основа для створення нової системи ППО ближньої дії під назвою SONA.

Читайте також: Франція намагається продати "австралійські" субмарини Канаді: в хід піде шарм Макрона