xcounter
#

У Польщі показали заміну радянським "Шилкам" та "Осам": огляд програми SONA

Польска ZSU-23-4 MP BIAŁA
Польска ZSU-23-4 MP BIAŁA
4975

Polska Grupa Zbrojeniowa продемонструвала проект комплексної мобільної системи ППО для сухопутних військ

Перед міноборони Польщі, як і перед українським відомством, стоїть завдання оновити радянські засоби протиповітряної оборони, експлуатаційний ресурс яких стрімко добігає кінця. Крім масштабної програми на переозброєння повітряних сил та протиповітряної оборони на 52,7 млрд доларів, мова йде і про армійське ППО.

Бо зараз сухопутні сили польської армії від ударів з повітря прикривають радянські ЗРК "Оса-АК", ЗСУ-23-4 та її модернізації, а також ЗРК ближньої дії власної розробки - POPRAD.

Читайте також: ​Армія США починає опановувати Stryker A1 IM-SHORAD: "наземний" Apache з Hellfire та Stinger
ЗРК POPRAD
ЗРК POPRAD

Саме тому Polska Grupa Zbrojeniowa днями продемонструвала проект комплексної мобільної системи ППО для сухопутних військ - SONA, який детально висвітлило польське видання defence24.

Передбачається, що SONA має увійти до бойових угруповань механізованих та бронетанкових підрозділів польської армії та забезпечити їх прикриття від повітряного нападу під час спільних дій у бойових порядках.

ZSU-23-4 MP BIAŁA
Від комплексів класу SHORAD вимагається висока мобільність

І для скорочення часу на створення комплексів, вони мають базуватися на вже існуючих зразках озброєння. Зокрема мова йде про активне використання напрацювань з комплексом POPRAD, який використовує ракети від ПЗРК Grom та Piorun, модернізації ЗСУ-23-4 "Шилка" до рівня MP BIAŁA, радарах Soła i Bystra, а також - корабельної 35-мм артустановки OSU-35, яку планують поставити на наземну платформу.

У якості шасі планується використати також вже існуючі зразки, які знаходять на озброєння польської армії - колісне шасі Rosomak та гусеничне K9 Thunder, локалізація цих фінських та корейських платформ вже розгорнуто у Польщі.

Rosomak
Шасі Rosomak стало базою для міномета Rak

Зокрема, був продемонстрований зенітний ракетно-гарматний комплекс на шасі K9, який оснащений власною РЛС та оптичною станцією. Озброєння складається з двох автоматичних гармат та пускової устновки на чотири ракети Piorun-2 з дальністю польоту до 12 км, розробку яких зараз веде компанія Mesko.

SONA PGZ

З огляду на можливості колісного шасі Rosomak, варіант ЗРГК на цій платформі буде мати лише одну гармату, меншу РЛС, але збереже повноцінний ракетний комплекс.

SONA PGZ

Проте PGZ пропонує не обмежуватись однією універсальною машиною, яка відповідає і за виявлення, і за знищення цілей. Пропонується створити окрему машину попереднього виявлення цілей, інформація з якої буде передаватися на засоби ураження.

А також машину управління, яка буде відповідати за керування всім комплексом та інтеграцію у єдину систему управління протиповітряної оборони.

SONA PGZ

Водночас бачення засобів ППО у польських розробників не обмежується лише традиційними засобами ураження. Наприклад, для знищення малорозмірних цілей типу БПЛА пропонується використовувати самохідні установки з лазерною або електромагнітною зброєю.

SONA PGZ

З боку Defense Express маємо зазначити, що бачення PGZ має абсолютно прагматичний підхід, в першу чергу через максимальне використання вже відпрацьованих рішень, а також напрацювань, які були зроблені після фактично закритого проекту ЗРГК PZA Loara.

Читайте також: Знищувати бункери по новому: США випробували високоточну GBU-72