xcounter
#

Знищувати бункери по новому: США випробували високоточну GBU-72

F-15E Strike Eagle скидає GBU-72
F-15E Strike Eagle скидає GBU-72
5560

Авіаційна бомба GBU-72 Advanced 5K Penetrator призначена для знищення високозахищених об’єктів

У США пройшли випробування нової бомби для знищення бункерів GBU-72 Advanced 5K Penetrator шляхом скидання з літака F-15E Strike Eagle. Випробування здійснили на полігоні Еглін силами 96-го випробувального крила, повідомили військово-повітряні сили США. Раніше цю зброю випробували лише шляхом наземного підриву.

GBU-72
GBU-72 під фюзеляжем F-15E Strike Eagle

GBU-72 вагою у 2300 кг, призначена для знищення бункерів противника та має спочатку доповнити арсенал з протибункерних бомб GBU-28, GBU-37 та GBU-57, а в надалі має замінити аналогічну за масою GBU-28. Підкреслюється, що ця бомба буде універсальною для тактичної та бомбардувальної авіації ВПС США.

Читайте також: Ракети коштують десятки мільйонів доларів: гіперзвукова зброя має бути дешевшою, кажуть у Пентагоні

Точні характеристики GBU-72 поки тримаються у секреті, проте у Пентагоні підкреслили, що можливості нової бомби значно перевершують GBU-28, яка здатна пробити до 30 метрів ґрунту або 6 метрів армованого бетону.

GBU-72
Наземний підрив GBU-72

"Програма GBU-72 тепер переходить до додаткових випробувальних польотів для інтеграції JDAM, а також дослідно-конструкторських і експлуатаційних випробувань у 2022 році", - йдеться у повідомленні.

Слід зазначити, що використання комплекту JDAM з керованими аеродинамічними поверхнями та блоком наведення за координатами GPS відрізняє GBU-72 від GBU-28, в якій використана система з наведенням за лазерним променем.

GBU-28
Використання GBU-28 з F-15Е

Загалом історія протибункерних бомб починається ще з часів Другої світової війни, коли у Великобританії для знищення німецьких укріплень були розроблені такі бомби, як Tallboy та Grand Slam. Головною їх особливістю була значна вага, використання корпусу з надміцної сталі, спеціальна форма для проникнення через перешкоди та скидання з максимально можливої висоти.

В результаті, під час першого ж бойового використання 5,4-тонної бомби Tallboy у 1944 році був знищений залізничний тунель поблизу французького міста Сомюр. Одна з бомб розірвалась прямо у ньому, пробивши 18 метрів гірських порід.

Tallboy Grand Slam
Зверху: 12-тонний Tallboy та знищений тунель. Знизу: 10-тонний Grand Slam (напис Torpex D1 - маркування вибухової речовини) та бункер підводних лодок

Вже у США після війни була створена T-12 Cloudmaker вагою 20 тонн, яка залишається однією з найважчих авіабомб за всю історію людства.

Проте на фоні розвитку ядерної зброї про протибункерні бомби почали забувати та повернулись до них лише у 1991 році, коли під час операції "Буря в пустелі" армії США знадобилась конвенційна зброя проти іракських бункерів.

І у вкрай короткі терміни була створена 2,3-тонна високоточна GBU-28. Про швидкість та прагматичність розробки говорить той факт, що її корпус виготовляли зі списаних 203-мм стволів від гаубиці M110.

GBU-28
Скидання GBU-28 з F-117

Вдалий досвід використання GBU-28 призвів до появи у арсеналі стелс-бомбардувальників B-2 двох тонної бомби GBU-37 з наведенням по GPS. А згодом його арсенал поповнила 13,6-тонна GBU-57, яка здатна пробити понад 61 метра ґрунту або 19 метрів бетону.

GBU-57
Скидання GBU-57 з B-2

Водночас поява GBU-72 значно розширить можливості ВПС США, які отримають зброю для знищення бункерів противника будь-яким бойовим літаком і без необхідності "підсвічування" цілі лазерним променем, що накладає певні обмеження на її реальне бойове використання.

Читайте також: Дрон-камікадзе проти БПЛА: в Туреччині розробили нову безпілотну систему (відео)