xcounter
#

Ракети коштують десятки мільйонів доларів: гіперзвукова зброя має бути дешевшою, кажуть у Пентагоні

3952
Ракети коштують десятки мільйонів доларів: гіперзвукова зброя має бути дешевшою, кажуть у Пентагоні

Виробники гіперзвукової зброї мають продемонструвати значний прогрес у створенні цього типу озброєння, щоб Пентагон мав можливість закупити більше таких систем

Оборонні підрядники повинні зменшити вартість гіперзвукових ракет, які наразі розробляються для оснащення збройних сил США. Про це у вівторок, 12 жовтня, заявила голова науково-дослідного департаменту американського оборонного відомства, повідомляє видання "Голос Америки".

Гіперзвуковий комплекс
Розвантаження елементів пускової установки гіперзвукового ракетного комплексу LRHW, фото з відкритих джерел

Наразі вартість гіперзвукових ракет подекуди сягає десятків мільйонів доларів за одиницю. На думку Хайді Сю, заступниці міністра оборони США з науково-дослідної роботи, така зброя повинна бути доступніша, тому оборонні підрядники мають зосередитися на цьому питанні.

Читайте також: Армія США почала формувати першу батарею гіперзвукових ракетних комплексів наземного базування

Як стверджує Сю, якшо компанії-розробники гіперзвукової зброї продемонструють прогрес у створенні цього типу озброєння і Пентагон буде закуповувати великі партії цих ракет, то це позитивно вплине на ціну, яка у такому випадку має знизитися.

Гіперзвукова зброя
Графік демонструє витрати США на розвиток гіперзвукової зброї у 2015-2020-х роках, а також потенційні витрати у 2021-2024

Зазначається, що в бюджетній заявці на 2022 фіскальний рік американське оборонне відомство подало запит на фінансування досліджень у галузі гіперзвуку на суму 3,8 млрд доларів – це на 3,2 млрд більше, ніж у 2021 році.

Раніше Defense Express розповідав, що Агентство передових оборонних дослідницьких проєктів США (DARPA) спільно з ПС США нещодавно завершило льотні випробування своєї концепції гіперзвукової повітряно-реактивної зброї Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC).

Читайте також: "РФ та Китай доволі чітко розуміють, як використовувати гіперзвук": у США незадоволені розвитком цієї зброї