xcounter
#

Поки РФ грається зі "сліпим" гіперзвуком: у США пройшли успішні випробування ракети HAWC

7839
Концепція гіперзвукової ракети HAWC
Концепція гіперзвукової ракети HAWC

Після декількох невдач з ARRW, у США зрештою "вистрілив" інший проєкт з розробки гіперзвукової зброї

Агентство передових оборонних дослідницьких проєктів США (DARPA) cпільно з ПС США минулого тижня завершило льотні випробування своєї концепції гіперзвукової повітряно-реактивної зброї Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC).

Під час випробувань ракета була запущена з винищувача. За декілька секунд після пуску запрацював її прямоточний повітряно-реактивний двигун від Northrop Grumman. Зрештою, ракета змогла досягти швидкості у 5 Маха (що в п’ять разів перевищує швидкість звуку.

Читайте також: Перший український прямотічний двигун для нових ракет: по дорозі до гіперзвукової швидкості

Ракета

По дорозі до гіперзвукової швидкості: ракета класу "повітря-земля" "Блискавка" та прямотічний повітряно-реактивний двигун до неї від ДП "Івченко-Прогрес"

Нагадаємо, у 2019 році Raytheon об’єдналася з Northrop Grumman для розробки та виробництва двигунів для гіперзвукової зброї. У технології прямоточного двигуна використовується висока швидкість транспортного засобу для примусового стиснення повітря, що надходить, перед згорянням, щоб забезпечити стійкий політ на гіперзвукових швидкостях. У перспективі цією ракетою будуть оснащуватися винищувачі різних типів, зокрема і стелс-винищувач F-35.

гіперзвукова зброя США
Графік демонструє витрати США на розвиток гіперзвукової зброї у 2015-2020-х роках, а також потенційні витрати у 2021-2024

"Зброя HAWC краще за все працює у насиченій киснем атмосфері, де швидкість та маневровість ускладнюють своєчасне виявлення. Така зброя може вражати цілі набагато швидше, ніж дозвукові ракети, та має значну кінетичну енергію навіть без фугасних вибухових речовин", – йдеться у повідомленні DARPA.

Ці тести стали першим успішним випробуванням зброї цього класу з 2013 року, як повідомляють у Пентагоні. Фактично, розробники гіперзвукової зброї у США провели успішне тестування гіперзвукової зброї на малих висотах та при малих габаритах.

А це свідчить про те, що в неофіційному протистоянні у створенні гіперзвукової зброї з Китаєм та РФ (в якої, наприклад, є проблеми з наведенням ракети) США – після низки невдач з іншою ракетою ARRW – таки вдалося зробити важливий крок вперед.

Читайте також: Це буде найшвидший літак у світі: ВПС США замовили у компанії Hermeus гіперзвуковий Quarterhorse