xcounter
#

Це буде найшвидший літак у світі: ВПС США замовили у компанії Hermeus гіперзвуковий Quarterhorse

Обіцяють це зробити за три роки, але круті люди з Hermes нашу військову прийомку не пройшли б ніколи...
Quarterhorse буде мати турбінний двигун із змінним циклом роботи (турбінний комбінований цикл - TBCC) на базі GE J85, і станет піонером у лінійці автономних гіперзвукових літаків
Quarterhorse буде мати турбінний двигун із змінним циклом роботи (турбінний комбінований цикл - TBCC) на базі GE J85, і станет піонером у лінійці автономних гіперзвукових літаків
11535

Невелика американська аерокосмічна компанія Hermeus оголосила про укладання контракту з ВПС США на суму 60 мільйонів доларів для льотних випробувань свого першого демонстратора гіперзвукового літака. "Quarterhorse стане найшвидшим багаторазовим літаком в світі", — запевняють у Hermeus. Факт вражає суттю, форматом і амбіцями.

Гіперзвуковий літак з назваю Quarterhorse має літати зі швидкістю, яка у п’ять разів перевищує швидкість звуку. Це означає, що подорож з Нью-Йорка до Парижу займе всього 90 хвилин у порівнянні з приблизно сімома з половиною годинами, які потрібні сьогодні, оптимістично відзначають спостергіачі.

Попередньо відомо, що літак на його базі матиме місткість для 20 пасажирів і дальність польоту у 4000 нм (7410 км). Власне, цей літак може стати першим гіперзвуковим літаком, на якому літатиме президент США. Але наслідки цієї ініціативи у разі вдалої реалізації будуть набагато масштабнішими.

Читайте також: Війна за гіперзвук. Ілюзія кремлівської переваги

Потенціал гіперзвукових транспортних засобів, які можуть рухатися зі швидкістью у М5 або швидше, віднедавна викликає підвищений інтерес міністерства оборони США. Особливо на тлі активності Росії та Китаю у розробках гіперзвукових систем нападу.

гіперзвук
До пулу країн з гіперозброєнням швидко наближається Китай. Піднебесна активно працює над своїми проєктами, зокрема гіперзвуковим безпілотним військовим літаком WU-14/DF-ZF.

Теорія їхнього застосування виглядає надвичайного спокусливою. Гіперзвукові апарати - будь-то ракети або літаки - рухаються настільки швидко і низько, що з огляду на кривизну Землі, противник побачить їх вже тоді, коли збити їх буде вже неможливо.

Агентство космічного розвитку та Агентство протиракетної оборони США мають план із розміщення сузір'я з сотень супутників здатних виявляти та відстежувати гіперзвукові ракети

Але панувати у гіперзвуковому просторі будуть ті, хто теорію переведе у площину конкретних діючих проєктів, які стануть дійсно серійними зразками. І тут ВПС США хочуть бути першими.

Контракт між Військово-повітряними силами США та приватною компанією Hermeus передбачає розробку, побудову та випробування трьох прототипів літака (у безпілотного варіанті) впродовж трьох років. Компанія також має розробити варіанти інтеграції корисного навантаження для майбутніх випробувань з гіперзвуковим літаком.

Так виглядає команда приватної компанії Hermeus

Перший прототип призначений для випробувань турбінного двигуна з комбінованим циклом роботи, що розробляється на базі турбореактивного двигуна General Electric J85. Це широкодоступна невелика турбіна, яка приводить в дію, наприклад, реактивний літак Northrop T-38 Talon.

Northrop T-38 Talon — американський двомісний надзвуковий навчальний реактивний літак.

Двигун з комбінованим циклом на базі турбіни є концептуальною формою гіперзвукового двигуна, який поєднує звичайну реактивну турбіну з прямоточним двигуном.

Hermeus
Двиган для гіперзвуку. У компанії Hermeus кажуть, що все запрацює

"У нас є технологія охолодження, яку ми інтегруємо у передню частину двигуна. У нас є прямоточний двигун, який ми розмістили у задній частині двигуна. Це буде достатньо для виходу на рубіж як мінімум у 3М", - раніше повідомляли представники компанії Hermeus. Зараз вони кажуть вже про 5М.

Hermeus
Двигун у роботі

Ці хлопці дійсно орієнтовані на перемогу і їхньому оптимізму залишається лише позаздрити. Тому варто переглянути відео про цю команду та компанію.

Партнерство заради результату

Компанія Hermeus була створена вихідцями з SpaceX і Blue Origin лише у 2018 році. Її команда ставить своїм завданням розробку і запуск виробництва гіперзвукових пасажирських літаків. На початку компанія отримала близько 16 мільйонів доларів фінансування від компаній венчурного капіталу, включаючи Khosla Ventures, Canaan Partners та Bling Capital, згідно з інвестиційною базою даних Crunchbase.

Так може виглядати прототип для першого гіперзвукового польоту

Hermeus почала співпрацю з ВПС США з 2019 року - під проєкти компанії зі створення гіперзвукових двигунів. Компанія отримала відзнаку від Міноборони США за розробку прототипу гіперзвукового двигуна.

У 2020 році компанія Hermeus була обрана ВПС США для вивчення того, як літаки Hermeus зі швидкістю 5М можуть експлуатуватися в складі президентського загону, до складу якого входить і літак №1 для перевезення президента США - Air Force One.

Ці інвестиції є частиною більш масштабних зусиль для стимулювання комерційного розвитку швидкісних пасажирських перевезень, які названі "Векторною ініціативою".

"Ініціатива має на меті співпрацювати з керівниками комерційного сектору, щоб прискорити їх розвиток і, як побічний продукт, ровинути технології, які могли б забезпечити ВПС варіантами для виконання різних місій", - стверджують у американських ВПС. Таким чином, ВПС перетворюється на інвестора, який залучає приватний капітал, прискорює комерціалізацію технологій та збільшує кількість компаній, що співпрацюють ВПС.

Для цього у складі ВПС є відповідний департамент AFWERX, який зосереджений на спільному розвитку аерокосмічних технологій з приватними компаніями та інвесторами.

Hermeus - перша компанія, що фінансується за допомогою програми стратегічного фінансування AFWERX

"Однією з наших цілей у підтримці таких компаній, як Hermeus, є розширення оборонної промислової бази як для виробництва літаків, так і для розвитку гіперзвукових рушіїв", - заявив бригадний генерал Джейсон Ліндсі, відповідльний за цей напрям.

"Зрештою, ми хочемо мати на ринку комерційних літаків варіанти платформ, які можна модифікувати для стандартний місій ВПС, таких як транспортні, для забезпечення мобільності військ, розвідки і, можливо, інших місій", додав він.

Lockheed SR-71 Blackbird
Lockheed SR-71 Blackbird

Під час холодної війни ВПС США для розвідувальних місій проти СРСР застосовували швидкісний літак Lockheed SR-71 Blackbird, що мав швидкість 3М+. В останні десятиліття шпигунську роботу взяли на себе дозвукові літаки-невидимки, такі як безпілотний літальний апарат Lockheed Martin RQ-170 Sentinel.

У перспективі саме Quarterhorse може взятися за розвідувальні місії в оновленому форматі. Але це, звісно, лище початок гіперзвукових перегонів у військовому вимірі. У ВПС США заявляють, що також хочуть поглибити своє розуміння передових технологій та можливостей місії гіперзвукових літаків багаторазового використання.

Для розуміння:

Гіперзвукова швидкість - це швидкість вище 5М. При цьому М (число Маха) не константа, а змінна величина. Вона залежить від швидкості звуку (М = v/a, де V - швидкість об'єкта, A - швидкість звуку у даній точці простору). Швидкість звуку зменшується з висотою. Якщо об'єкт рухається зі швидкістю 340 м/с у землі, то він має 1М, на 10 км при тій же швидкості об'єкт буде мати ~ 1,1м.

Гіперзвукова ракета
Нова гіперзвукова ракета під крилом бомбардувальника B-52
Читайте також: Спроба №2 з гіперзвуком у США: теж невдала, але у ВПС налаштовані позитивно