xcounter
#

Перший український прямотічний двигун для нових ракет: по дорозі до гіперзвукової швидкості

15546
Ракета класу "повітря-земля" "Блискавка" та прямотічний повітряно-реактивний двигун до неї від ДП "Івченко-Прогрес"
Ракета класу "повітря-земля" "Блискавка" та прямотічний повітряно-реактивний двигун до неї від ДП "Івченко-Прогрес"

На "Івченко-Прогрес" опановують технології зі створення прямотічного повітряно-реактивного двигуна, якого раніше в Україні ніхто не виготовляв. Згодом освоєні при створенні першого ППРД в рамках проекту "Блискавка" технології можуть стати за основу розробки й інших бойових ракет, зокрема гіперзвукових, стверджують на підприємстві.

Державне підприємство "Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро "Прогрес" ім. академіка О. Г. Івченка" (входить до складу ДК "Укроборонпром") почало займатися розробкою прямотічного повітряно-реактивного двигуна для "безпілотного літального апарату", за ініціативою КБ "Південне", з 2014 року.

Після відпрацювання протягом 1,5 років низки науково-дослідних робіт, один з найбільш перспективних проектів був запропонований Збройним силам України.

Читайте також: Коли ЗСУ чекати на "Блискавку": стало відомо про останні напрацювання у створенні українських ракет
Блискавка
Макет надзвукової авіаційної керованої ракети класу "повітря-поверхня" "Блискавка" від КБ "Південне" на виставці "Зброя та Безпека-2019"

"Один з них був дуже цікавий. І на цій основі виступили з пропозицією до командування наших Повітряних сил, а чи не зробити нам ракету. Яка могла б по суті замінити відому ракету Х-31, причому в новій якості", - розповів керівник бригади відділу газодинамічних розрахунків і перспективних розробок ДП "Івченко-Прогрес" Олександр Єланьский в інтерв’ю програмі "Security talks з Валентином Бадраком".

Варто відзначити, що в Україні раніше не виготовляли ні авіаційних ракет класу повітря-поверхня (таких як радянська Х-31), ні ППРД для них, тож починали практично з нуля.

Блискавка та Х-31
Українська "Блискавка" має стати більш сучасним та недорогим аналогом радянської Х-31

В розробці двигуна став на пригоді досвід підприємства по розробці турбореактивного двоконтурного двигуна АІ-322Ф (встановлюється на китайський навчально-бойовий літак Hongdu L-15), а точніше напрацювання зі створення його форсажної камери.

Турбореактивні двоконтурні двигуни з форсажною камерою АІ-322Ф від Івченко-Прогрес встановлюються на китайські літаки Hongdu L-15
Турбореактивні двоконтурні двигуни з форсажною камерою АІ-322Ф від "Івченко-Прогрес" встановлюються на китайські літаки Hongdu L-15

"Фізичні принципи роботи, що форсажної камери, що прямотічного двигуна, вони дуже близькі. І ми спиралися на той досвід, який у нас був по цих двигунів", - зазначив Олександр Єланьский.

ППРД для ракети Блискавка
Макет частини прямотічного повітряно-реактивного двигуна від ДП "Івченко-Прогрес" для перспективної ракети "Блискавка" / Фото: Апостроф TV

Оскільки, першою чергою, мова йшла про створення разом з КБ "Південне" більш сучасної української версії ракети Х-31 – "Блискавка", спеціалісти вирішили вивчити світові аналоги такої ракети, щоб уникнути більшості проблем, які виникають при розробці нових зразків озброєння.

НАКР Блискавка
Прямотічний повітряно-реактивний двигун та паливний бак займають більшу частину НАКР "Блискавка"

"Для зниження ризиків при розробленні цієї ракети, ми запропонували (Міноборони при розробці аванпроекту) провести дослідження наявного в Україні аналогу ракет. Це ракета Х-31, вона в нас є й нам дали дві ракети для аналізу. Там були штатні системи й штатна конструкція, там тілько що не було бойової частини, а замість неї стояли телеметричні прилади, які мали за час польоту передавати інформацію про системи ракети на наземну станцію керування", - повідомив начальник проектного комплексу КБ "Південне" Дмитро Калиниченко.

"Тому саме дослідження цього аналога дозволяє нам і знизити ризики при створенні, і мати впевненість, що ми можемо створити таку ракету силами українських підприємств", - наголосив він.

Ракети GQM-163 Coyote, YJ-12, XASM-3 та MBDA ASMP-A
На ДП "Івченко-Прогрес" при створенні свого двигуна вивчали закордонний досвід на основі ракет GQM-163 Coyote (зверху ліворуч), YJ-12 (зверху праворуч), XASM-3 (знизу ліворуч) та MBDA ASMP-A (знизу праворуч)

Окрім радянської ракети, спеціалісти КБ "Південне" та ДП "Івченко-Прогрес" за відкритими матеріалами ознайомилися з конструкцією та досвідом створення китайської ракети YJ-12 (протикорабельна надзвукова ракета з дальністю до 400 км), японської XASM-3 (надзвукова протикорабельна ракета з дальністю до 200 км), французької ASMP-A (надзвукова ракета з дальністю до 300 км) та американських ракет-мішеней GQM-163 Coyote (використовуються як імітатори радянських/російських надзвукових ракет).

Dassault Rafale з надзвуковою ракетою ASMP-A
Багатоцільовий винищувач Dassault Rafale з надзвуковою ракетою ASMP-A

Досвід створення останньої став у пригоді для розрахунків зменшення вартості ракети "Блискавка" та нового прямотічного повітряно-реактивного двигуна, оскільки радянська Х-31 була занадто дорогою.

Надзвукові ПКР XASM-3 та YJ-12
Сучасні надзвукові ракети з прямотічними повітряно-реактивними двигунами активно використовують як протикорабельні. На фото японські ПКР XASM-3 (ліворуч) та китайська YJ-12 (праворуч)

"Ця зброя має мати адекватну ціну. Ті матеріали, які використані в Х-31, це дуже дорого і не скрізь вони є", - відзначив Олександр Єланьский.

Випробування частин нового українського прямотічного повітряно-реактивного двигуна для НАКР Блискавка на Івченко-Прогрес
Випробування частин нового українського прямотічного повітряно-реактивного двигуна для НАКР "Блискавка" на "Івченко-Прогрес" / Фото: Апостроф TV

При розробці нового двигуна на "Івченко-Прогрес" врахували не лише вартість матеріалів, а й простоту їх придбання та незалежності при виробництві від інших країн. В майбутньому виготовленні таких двигунів та ракет пріоритет наданий саме вітчизняним постачальникам.

Після вивчення досвіду інших країн та проведення розрахунків на держпідприємстві почали займатися власне відпрацюванням нових технологій.

Випробування частин нового українського прямотічного повітряно-реактивного двигуна для НАКР Блискавка на Івченко-Прогрес
Випробування частин нового українського прямотічного повітряно-реактивного двигуна для НАКР "Блискавка" на "Івченко-Прогрес" / Фото: Апостроф TV

"В першу чергу це були системи розпалу камери згоряння. Ми відпрацювали елементи, перевірили їх у всьому робочому діапазоні роботи двигуна, в тому числі відпрацювали піророзжіг - розпал піротехнічними засобами. паралельно відпрацювали й одну з важливих критичних технологій - теплозахисне покриття", - розповів керівник бригади відділу газодинамічних розрахунків і перспективних розробок ДП "Івченко-Прогрес".

"І наступної критичною технологією була відпрацювання сопла. Ми до цього ніколи такими соплами не займалися. була створена спеціальна модель, на якій відпрацьовувалися характеристики такого сопла - виконували продувки, пропалювання. На сьогодні у нас відпрацьовано три критичних елементів", - додав він.

Випробування частин нового українського прямотічного повітряно-реактивного двигуна для НАКР Блискавка на Івченко-Прогрес
Випробування частин нового українського прямотічного повітряно-реактивного двигуна для НАКР "Блискавка" на "Івченко-Прогрес" / Фото: Апостроф TV

Таким чином наразі опановані критичні технології й існує можливість приступити власне до створення й початку випробувань виробу в зборі.

"На сьогодні у нас є результат, який дозволяє нам не боячись приступати до розробки й виробництва такого двигуна", - наголосив Олександр Єланьский.

За його словами зараз прийнято рішення створити зменшену модель нового вітчизняного ППРД і роботи над цим вже йдуть, для того, щоб відпрацювати взаємодію з вхідним пристроєм літального апарату (ракети "Блискавка") і весь процес розпалу й горіння в камері згоряння. Наступний етап - створення повноцінного двигуна.

ППРД для ракети Блискавка
Макет частини прямотічного повітряно-реактивного двигуна від ДП "Івченко-Прогрес" для перспективної ракети "Блискавка"

Варто додати, що хоч зараз працюють над двигуном адаптованим для досить невеликої ракети класу "повітря-поверхня" ("Блискавка") напрацювання та опановані нові технології згодом можуть дозволити створити й зовсім інші ракети. Адже двигунами такого типу оснащується велика кількість сучасних систем.

протикорабельна ракета PJ-10 BrahMos
Надзвукова протикорабельна індійська протикорабельна ракета PJ-10 BrahMos

Зокрема, надзвуковими прямотічними повітряно-реактивними двигунами оснащуються сучасні протикорабельні ракети морського, наземного та повітряного базування (наприклад індійський PJ-10 BrahMos чи російський "Оникс") або керовані ракети великої дальності класу "повітря-повітря" (європейська MBDA Meteor). Раніше ППРД також застосовувалися в зенітних ракетних комплексах.

MBDA Meteor
Далекобійна європейська ракета класу "повітря-повітря" MBDA Meteor

Більш того, ППРД є основним маршовим двигуном перспективних гіперзвукових ракет, розробкою яких наразі так заклопотані провідні країни-розробники озброєнь світу. Таким чином, опанувавши цю технологію Україна може почати розробку й власних гіперзвукових ракет.

Власне кажучи, на "Івченко-Прогрес" вже ведуться певні розрахунки по створенню таких двигунів.

Boeing X-51 WaveRider
Перспективна гіперзвукова американська ракета Boeing X-51 WaveRider з прямотічним повітряно-реактивним двигуном

"Є також розрахункові роботи з досягнення швидкості понад 6 Махів (зазвичай 1 Мах дорівнює швидкості приблизно 1000 км/год, тобто швидкості звука. Гіперзвукова швидкість досягається при 5 Махах). Там ми теж проводимо певні дослідження", - повідомив начальник відділу маркетингу і науково-технічної інформації ДП "Івченко-Прогрес" Сергій Дмитрієв.

Читайте також: КБ "Південне" адаптує ракету "Блискавка" під різні типи літаків та планує створити наземну й корабельну версії (фото)