xcounter
#

Морські Bayraktar TB2: що насправді передали ВМСУ - розповідаємо все, що дозволено (відео)

Bayraktar TB2 ВМСУ
Bayraktar TB2 ВМСУ
11316

Військово-морські сили України отримали Bayraktar TB2

Перший комплекс Bayraktar TB2, який складається з декількох безпілотників та станцій управління, як з місця подій повідомляв Defense Express, був переданий 15 липня до складу 10-ої морської авіаційної бригади Військово-морських сил України.

А зараз ми можемо максимально детально, звісно у межах дозволеного, розповісти про те, які саме "морські" Bayraktar TB2 отримали українські морські льотчики, чим вони відрізняються від дронів для Повітряних сил та як змінять баланс сил на Чорному та Азовському морі.

Читайте також: ДПЦК презентувало новий проект десантного катера "Пелікан"

В першу чергу необхідно зазначити, що кількість дронів у "морській версії" більша ніж у його версії для Повітряних сил України, які були отримані у 2019 році. З огляду на кількість станцій управління та самих Bayraktar TB2, мова могла йти про те, що ВМСУ отримали комплекси - у множині.

Bayraktar TB2 ВМСУ
Частина БПЛА комплексу Bayraktar TB2 ВСМУ

Але з огляду на специфіку завдань, всі складові об'єднані в один комплекс, який може забезпечити безперервний моніторинг акваторії Чорного та Азовського морів протягом не просто доби, а у режимі 24/7. Тобто поки один БПЛА ще завершує політ, інший вже заходить у визначений район для його заміни, і так по колу.

Bayraktar TB2

З цим пов’язана і більша кількість станцій, які виконані не тільки у мобільному варіанті, а у стаціонарному та навіть для встановлення на корабель. Тобто загін кораблів ВМСУ може самостійно, як говорять "з капітанського мостика", керувати Bayraktar TB2.

Bayraktar TB2
Bayraktar TB2 може злетіти під управлінням однієї станції, перейти під управління іншої, а далі - до корабельної

Що більше, ВМСУ отримали "просунуту" версію Bayraktar TB2 із дальність управління у 300 км. А враховуючи можливість передачі управління від однієї станції до іншої, це відкриває можливість тримати під наглядом всю необхідну акваторію.

Bayraktar TB2
Частина станцій управління комплексу Bayraktar TB2 ВМСУ

І мова йде не просто про виявлення кораблів противника, а і їх розпізнавання та визначення точних координат з передачею онлайн цієї інформації до штабів та засобів ураження. Або, у випадку потреби, навіть самостійне знищення кораблів високоточними боєприпасами MAM-L.

MAM-L
Навіть попри малу вагу MAM-L, її бойової частини достатньо для виводу з ладу корабля чи ракетного катера

Справа в тому, що більшість російських кораблів на Чорному морі - корвети та ракетні катери озброєні доволі слабкою ППО. Детальніше про цю "ахіллесову п’яту" - в окремому матеріалі.

Також у складі комплексу - мобільні переносні термінали, які призначені для морських піхотинців. І хоча вони не дають можливість керувати дронами, проте дозволяють у режимі онлайн отримувати з них відео.

Bayraktar TB2 ВМСУ
Bayraktar TB2 ВМСУ несе зображення морської хижої птиці

Проте все ж таки, головною задачею "морських" Bayraktar TB2 буде саме патрулювання та передача координат цілей. Тому, як заявив заступник міністра оборони Олександр Миронюк, цей комплекс "буде імплементований у всі сучасні зразки озброєння та військової техніки для підсилення розвідки, цілевказання та завдання ударів по надводних цілях".

Нептун РК-360МЦ
РК-360МЦ "Нептун" - одна з основних гарантій безпеки українських берегів

З огляду на все, мова йде про наведення берегового ракетного комплексу "Нептун", який перед стартом має отримати дані щодо координат цілі та її типу.

Також існує доволі реальна можливість знищення кораблів противника за допомогою "Вільхи". Принаймні саме такий незвичний сценарій використання РСЗВ вже відпрацьований у Китаї.

вільха
Пуск "Вільхи"

"Цей Bayraktar TB2 - оновлена версія комплексу, яка розроблена турецькою компанією Baykar Makina. Це саме та версія, яка пройшла реальне бойове використання у Нагірному Карабасі. На сьогодні українські морські льотчики вже пройшли навчання, всі заплановані польоти виконані ними на відмінно. Очікуємо, що цей комплекс вже найближчим часом буде у строю та почне виконувати завдання", - підкреслив Олександр Миронюк.

Bayraktar TB2 ВМСУ
Морські льотчики вже пройшли навчання та можуть використовувати Bayraktar TB2

Також Defense Express поспілкувався з командиром 10-ої морської авіаційної бригади Військово-морських сил України Іллею Олійником.

"Раніше завдання викриття надводної обстановки покладалось на вертольоти та літаки морської авіації. Для розуміння, літак міг на відстані у 200 км діяти у районі 1-2 години. Тепер ми отримали Bayraktar TB2, який може цілодобово вести моніторинг, а потім мінятися на інший БПЛА і так одну, дві, три доби… стільки - скільки буде необхідно.

Bayraktar TB2 ВМСУ

Він малопомітний, точніше ворог його взагалі не бачить. А він здатний виявляти цілі на відстані до 70 км, що суттєво підіймає можливості нашої розвідки. Досвід використання Bayraktar TB2 свідчить, що на його застосування майже не впливають ті засоби, які зараз є у збройних силах РФ. Тому можливості цього комплексу дозволять постійно тримати під моніторингом Чорноморську та Азовську операційні зони", - заявив Ілля Олійник.

Дивіться також: Український ЗРК з дальністю у 100 км від ДККБ "Луч": готовність за 2 роки та $40 млн