xcounter
#

Франція намагається продати "австралійські" субмарини Канаді: в хід піде шарм Макрона

2089
Підводний човен класу Barracuda
Підводний човен класу Barracuda

Париж намагається знайти клієнтів для підводних човнів проекту Barracuda

Повний провал контракту французької Naval Group одразу на 12 дизель-електричних субмарин для ВМС Австралії за 50 млрд доларів, який завершився відмовою Сіднею та підписанням нового контракту з США, став справжнім "ляпасом" для Парижу.

Фактично у Франції прямо з рук вирвали величезне замовлення, і зробив це партнер по НАТО, що спричинило навіть тимчасове відкликання посла з США та заяви голови МЗС про "справжній удар в спину". Водночас Naval Group збирається виставити Австралії рахунок за зрив контракту.

Читайте також: Франція отримала від Греції замовлення на поставку перспективних фрегатів проекту FDI
Barracuda
Перший підводний човен класу Barracuda - Suffren був спущений на воду 12 липня 2019 року

Проте питання чим компенсувати таку втрату вже піднявся на найвищий рівень. Зокрема французьке Le Figaro повідомило, що президент Франції Емманюель Макрон планує провести зустріч з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо та запропонувати йому придбати підводні човни Barracuda, які мають прийти на заміну чотирьом британським субмаринам Upholder.

Ці підводні човни були спущені на воду наприкінці 80-х - початку 90-х років та були придбані Канадою у 1998 році за доволі помірні 750 млн доларів.

Upholder
Підводний човен класу Upholder

Після цього на них витратили ще понад 3 млрд доларів та провели модернізацію. Проте на думку французької преси, їх бойова ефективність виглядає доволі сумнівною. Наприклад, у 2016 році на двох човнах виявили, що зварні шви не відповідають вимогам якості, в результаті чого вони отримали значне обмеження максимальної глибини занурення.

Водночас Barracuda є найновішим французьким підводними човном та у порівнянні з Upholder має вдвічі більшу водотоннажність та розвинене ракетне озброєння, включно з крилатою ракетою SCALP Naval.

Barracuda

Проте ВМС Канади вже продовжило строк експлуатації субмарин Upholder до середини 2030-х років. А офіційно про плани їх заміни не повідомляє, визнавши, що фінансові та технічні витрати на це є "значним викликом". І це враховуючи розмір оборонного бюджету Канади у 22,8 млрд доларів, що лише на 5 млрд менше за показники Австралії.

Таким чином, скоріш за все, справою порятунку Naval Group буде займатися вже особисто президент Франції, який має використати весь свій відомий шарм.

Читайте також: У Польщі показали заміну радянським "Шилкам" та "Осам": огляд програми SONA