xcounter
#

Коли приймуть на озброєння "Бар'єр-С" та яким буде новий гранатомет: подробиці від КБ "Луч"

11915
Мобільний ПТРК "Бар'єр-С" та перспективний реактивний гранатомет від ДККБ "Луч"
Мобільний ПТРК "Бар'єр-С" та перспективний реактивний гранатомет від ДККБ "Луч"

На держпідприємстві уточнили терміни ймовірного завершення держвипробувань мобільного протитанкового ракетного комплексу "Бар'єр-С" ("Штурм-СМ") та розповіли про розробку нового українського гранатомета

На ДП "Державне Київське конструкторське бюро "Луч" повідомили про незначне зсування термінів завершення тестувань українського комплексу 543 "Бар'єр-С" (також відомий як "Штурм-СМ"), який є глибокою модернізацією радянського 95149 "Штурм-С".

Зокрема, в інтерв'ю "Донбас Реалії" Генеральний конструктор - Генеральний директор ДККБ "Луч" Олег Коростельов повідомив, що держвипробування нового мобільного ПТРК планують завершити в I кварталі 2022 року.

Читайте також: КБ "Луч" вперше показало, як відбувається виробництво українських керованих ракет (відео)
Бар'єр-С
ТТХ мобільного протитанкового ракетного комплексу "Бар'єр-С"

"Фінал цих випробувань, в принципі, має відбутися у першому кварталі й, я так думаю, в другому кварталі (2022 року) це все має бути прийнято на озброєння", - зазначив Олег Коростельов.

ОПС-3 ОПСН-І
Серійна версія "Бар'єр-С" за планами має бути оснащена новою ОПС-3 (ліворуч) замість більш потужної та дорогої ОПСН-І, яка стоїть на дослідній машині

Нагадаємо, вперше "Бар'єр-С" "засвітили" у липні 2020 року, а публічна демонстрація відбулася під час Міжнародної виставки "Зброя та Безпека-2021" у червні 2021 року.

ПТРК 543 Бар'єр-С
Зразок ПТРК 543 "Бар'єр-С" ("Штурм-СМ") від ДККБ "Луч" на виставці "Зброя та Безпека-2021"

Станом на початок літа цього року було відомо про завершення заводських випробувань, в процесі яких було відстріляно близько 30 ракет РК-2П (з дальністю ураження цілі 6 км). Тоді прогнозували, що державні випробування будуть звершені вже до кінця поточного року.

Крім того, Генеральний конструктор - Генеральний директор ДККБ "Луч" повідомив й про роботу з розробки нового українського переносного гранатомета.

"Ми намагаємося зробити в мінімальних габаритах пускову для системи, яка могла б називатися "гранатомет". Могли б мати в калібрі 100 – це достатньо великий калібр для ураження значних броньованих цілей, але влучати на 600 метрів точно. От ми намагаємося створити таку унікальну розробку, яка забезпечить цей напрямок", – розповів Олег Коростельов.

РПГ-7
Військовослужбовець ЗСУ під час пострілу з РПГ-7 на навчаннях у 2018 році

Нагадаємо, на озброєнні ЗСУ й досі стоїть лише відомий радянський РПГ-7 (розроблений ще у 1961 році), який має дальність стрільби до 550 метрів. Однак, для цього озброєння відчувається певний дефіцит сучасних боєприпасів, котрі в Україні серійно не виготовляють.

реактивний гранатомет
ТТХ "переносного реактивного гранатомета" від ДККБ "Луч"

Також варто додати, що в каталозі продукції ДККБ "Луч" присутня модель під назвою "переносний реактивний гранатомет", який за заявленими ТТХ має дальність пострілу до 800 метрів та калібр 107 мм. Однак в його описі вказується бронепробиття на рівні 50 мм й відповідно здатність уражати лише легкоброньовані цілі, а не "значні броньовані цілі".

Читайте також: На "Зброя та Безпека-2021" показали нові оптико-прицільні станції для української бронетехніки: що відомо про розробку від ДП "ІПЗ" та КБ "Луч"