xcounter
#

​"Штурм-СМ": тотальна модернізація самохідного ПТРК для Збройних Сил України (відео)

"Штурм-СМ" найближчим часом відправиться на заводські випробування
"Штурм-СМ" найближчим часом відправиться на заводські випробування
9831

"Штурм-СМ" увібрав у себе останні досягнення вітчизняної оборонки

Корпорація "УкрІннМаш", спільно з ДККБ "Луч" та "Ізюмським приладобудівним заводом", створюють глибоку модернізацію самохідного протитанкового ракетного комплексу "Штурм-С" для Збройних Сил України.

Попри те, що бойова машина ще знаходиться на стадії доопрацювання, Defense Express отримав ексклюзивну можливість ознайомитись з "Штурм-СМ", а також показати та розповісти про його головні особливості.

Читайте також: Bayraktar виготовлятимуть в Україні: Анкара та Київ ведуть переговори

Самохідний ПТРК "Штурм-С" був прийнятий на озброєння армією СРСР ще у 1979 році. Це двомісна машина на базі МТ-ЛБ, яка призначена для знищення бронетехніки противника ракетним озброєнням.

На свій час це була доволі цікава машина, бойову ефективність якої забезпечувала керована ракета 9М114 "Кокон" з радіокомандною системою наведення. Ця ракета мала "паспортну" дальність у шість кілометрів, хоча на практиці її реальна дальність становила не більше чотирьох.

Штурм-С
Штурм-С мав радіокомандну систему наведення

Тактика її застосування зводилась до вогню з замаскованої позиції, що завдяки малій висоті МТ-ЛБ було досягти доволі легко. Враховуючи високу мобільність комплексу та боєзапас у 12 ракет, це дозволяло вважати "Шутрм-С" доволі ефективною бойовою машиною.

Після розпаду Союзу, в Україні залишилось, оціночно, до 400 бойових машин. Частина з них успішно використовується у війні на Донбасі, проте поступове закінчення строку зберігання ракет поставило під питання існування "Штурм-С" у військах.

Штурм-СМ
"Штурм-СМ" вирішив всі недоліки свого попередника

Водночас, "Штурм-С" має декілька суттєвих недоліків. У ракеті 9М114 "Кокон" немає тандемної бойової частини, що робить задачу знищення сучасних танків противника надскладною задачею. Іншій вагомий "мінус" машини - відсутність тепловізора, що унеможливлює ефективне її використання у ночі.

Своєю чергою "Штурм-СМ", завдяки дійсно тотальній модернізації ці вади ліквідує. А від бойової машини, фактично, залишається лише шасі. Всі інші компоненти комплексу - ракета, контур її управління та прицільна станція - новітні українські розробки.

Бар'єр РК-2П
Нова ракета "Бар'єр" РК-2П

На заміну ракеті 9М114 "Кокон" пришла РК-2П від ДККБ "Луч". Це нова ракета, яка розроблена на базі відомого "Бар'єру", який активно використовується українським військом та є одним з "бестселерів" у світі ПТРК. РК-2П отримав значно більшу дальність, яка становить 7 км, а також став ще надійнішим та стійким до завад противника. Водночас, бронепробиття РК-2П дозволяє пробивати броню будь-якого з існуючих танків у світі.

Цікаво, що за вимогами Збройних Сил України, достатньо було забезпечити дальність у шість кілометрів, проте ДККБ "Луч" перевищив вимоги та наперед заклав більші можливості. Також додамо, що габарити РК-2П трохи більші за "Кокон", тому був дещо перероблений заряджаючий барабан, який також вміщує 12 контейнерів з ракетами.

ОПСН-І Штурм-СМ
Станція ОПСН-І - відповідає за виявлення та наведення ракети

Нова ракета працює разом з оптико-прицільною станцією ОПСН-І від "Ізюмського приладобудівного заводу", яка вперше була продемонстрована рік тому. Ця станція має телевізійний, тепловізійний та лазерний канал, а також лазерний далекомір. Потужна майже 20-кратна оптика станції дозволяє виявити противника на відстані понад 11 кілометрів, а лазерний канал - керувати ракетою на відстані до 7 км.

В цій прицільній станції, схована ще одна відмінність - для її роботи використовується гіростабілізована у двох площинах платформа від ДККБ "Луч". Розробник використав безредукторні моментні двигуни, які забезпечують плавне переміщення станції без жодних ривків. На практиці це дозволяє легко наводитись на ціль на всіх дистанціях бою.

Штурм-СМ
ДККБ "Луч" оновило програмне забезпечення

Ще одним внеском "Луч" стало програмне забезпечення, яке використовується у комплексі. Окрім впровадження нового інтерфейсу, який став значно простішим та легким для сприйняття, розробники заклали абсолютно новий функціонал - автосупроводження цілі.

Тобто тепер оператор може лише вибрати необхідну ціль та зафіксувати її, далі алгоритм буде тримати перехрестя самостійно. Простою мовою, якщо раніше оператор мав супроводжувати ціль від моменту запуску до її знищення "на руках", то тепер все це робить програма.

Штурм-СМ
"Штрум-СМ" отримав систему попередження про лазерне випромінювання

"Штурм-СМ" також отримав систему попередження про лазерне випромінювання, яка забезпечує надійний захист від вогню противника та встановлюється на сучасні українські танки. На машину вже традиційно встановлюється система супутникової навігації та цифровий захищений зв'язок, а екіпаж буде працювати у комфортних умовах завдяки кондиціонеру.

Проте у цій розробці важливо інше: у "Штурм-СМ" об’єднано нову ракету з високою дальністю польоту, потужну прицільну станцію та надсучасне програмне забезпечення із реалізованим автосупроводженням цілі. Ці готові напрацювання відносно легко перенести на інші види озброєння та військової техніки, які використовують високоточне озброєння від ДККБ "Луч".

Штурм-СМ
Рішення, які закладені у "Штурм-СМ" можуть бути перенесені і на інші зразки озброєння
Читайте також: КБ "Луч" почало роботу над новою модифікацією ракетного комплексу "Нептун"