xcounter
#

Історичний постріл з ПТРК Javelin, "розумний" снаряд проти Т-90М "Прорыв" та інші новини й події тижня війни від Defense Express

10972
ПТРК Javelin, фото – Генеральний штаб ЗСУ
ПТРК Javelin, фото – Генеральний штаб ЗСУ

Як протитанковий ракетний комплекс уразив російський гелікоптер та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

"Розумний" боєприпас проти російського Т-90М

Для ураження ворожої бронетехніки Збройні Сили України активно і вкрай результативно використовують "розумні боєприпаси" типу SMArt 155 та BONUS, які містять суб-елементи з самонаведенням.

Читайте також: У рашистів залишилося всього 50 дронів-камікадзе "Ланцет", але радіти поки що зарано

Й черговий епізод використання саме таких боєприпасів показали бійці 47-ої окремої механізованої бригади "Маґура" на прикладі знищення російського танка Т-90М "Прорив". Що відбувається з Т-90М "Прорив" після влучання "розумного снаряда" типу SMArt 155 – розповідаємо в окремому матеріалі.

"Мотолиги-камікадзе"

Російське окупаційне військо останнім часом стало частіше використовувати на полі бою так звані "машини-камікадзе" на базі різної техніки, як от танки Т-54/Т-55 чи Т-62 або ж тягачі МТ-ЛБ – і один з нещодавніх епізодів з використанням нашпигованої вибухівкою "мотолиги", на який звернули увагу у lost_warinua, дозволяє детальніше роздивитися, а як саме окупанти кидають у бій такі машини.

На відео вище, судячи з усього, використовується найпростіший спосіб використання нашпигованих вибухівкою машин – як ми можемо побачити на кадрах, двоє рашистів, які знаходилися безпосередньо у МТ-ЛБ, спрямували машину в потрібному напрямку, ймовірно, зафіксувавши педаль газу цеглиною чи будь-яким іншим можливим способом, і почали з неї тікати.

Втім, дістатися цілі "мотолизі-камікадзе" не вдалося (хоча тут важливо зробити ось таку ремарку – що навіть вибух за декілька десятків метрів від позицій може бути доволі небезпечним) – машина була знищена, і потужний вибух при ураженні МТ-ЛБ говорить про те, що всередині машина була нашпигована вибухівкою.

САУ "Богдана"

Міністр оборони України Олексій Резніков в своєму Twitter написав, що скоро в ЗСУ буде ще більше колісних САУ 2С22 "Богдана". Так він прокоментував фото із соцмереж, на якому екіпаж САУ "Богдана" облаштував імпровізоване місце для обіду прямо на одному із упорних пристроїв цієї артустановки.

САУ "Богдана"
САУ "Богдана"

Таке фото як замальовка з фронтового побуту наших бійців саме по собі є цікавим. Але тут свої нюанси можуть виникати із обіцянки очільника Міноборони України про те, що таких САУ скоро в наших захисників стане ще більше.

Збити Ка-52 з ПТРК Javelin

Речник Об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку, капітан Валерій Шершень в коментарі виданню "Радіо Свобода" розповів нові деталі про те, як одному з українських військових вдалося з протитанкового ракетного комплексу Javelin зробити історичний постріл по російському гелікоптеру Ка-52.

Ворожі Ка-52, фото ілюстративне
Ворожі Ка-52, фото ілюстративне

І це той самий момент, коли можна констатувати факт, що для знищення ворожого гелікоптера поєдналися одразу два фактори – майстерність оператора ПТРК та вдалий момент, коли екіпаж намагався сховатися від ПЗРК.

Читайте також: Чим особливі касетні снаряди DPICM, які США дали Україні, і чому вони так потрібні ЗСУ