xcounter
#

ХКБМ знову закупає велику партію башт для БТР-4Е: а ось нових машин поки не видно

2980
Бойовий модуль БМ-7 "Парус" на "морському" БТР-4Е для ВМСУ у грудні 2020 року
Бойовий модуль БМ-7 "Парус" на "морському" БТР-4Е для ВМСУ у грудні 2020 року

Три десятки нових башт для бойового модуля БМ-7 "Парус" коштуватимуть понад 20 мільйонів гривень

ДП "Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О. Морозова" (входить до складу ДК "Укроборонпром") замовило за спрощеною процедурою вже третю за останній період партію башт для нових БТР-4Е.

Згідно з даними оприлюдненими на майданчику державних закупівель ProZorro, переможцем у тендері "Виготовлення 30 комплектів башт у зборі за конструкторською документацією ДП "ХКБМ" під контролем військового представництва" стало (як і у минулі рази) ПрАТ "Завод "Фрегат".

Читайте також: БТР-4Е хочуть зробити безпілотним: в ХКБМ розповіли про перспективні розробки
Тендер на закупівлю 30 башт для нових БТР-4Е
Тендер на закупівлю 30 башт для нових БТР-4Е

За попередніми умовами контракту, нові башти, після авансування, повинні бути поставлені шістьма партіями по 5 виробів, через 60, 90, 120, 150, 180 та 210 робочих днів.

Загальна вартість цього контракту складає 20 473 830 гривень. Визнане переможцем ПрАТ "Завод "Фрегат" наразі очікує підписання договору.

БМП з баштою бойового модуля БМ-7 Парус та його схема
БМП з баштою бойового модуля БМ-7 "Парус" та його схема

Нагадаємо, це не перший такий договір, що був підписаний між двома українськими виробниками. Так, 8 грудня 2020 року був укладений контракт на постачання 15 комплектів башт на суму у 9 522 725 гривень, а 26 березня 2021 року аналогічний договоір на постачання 10 виробів за 6 348 483 гривні.

Контракти на постачання комплектів башт для БТР-4Е
Контракти на постачання комплектів башт для БТР-4Е

Такі масштабні закупівлі (як і інших видів комплектуючих) ХКБМ спричинені великим цьогорічним замовленням від Збройних сил України на 75 нових БТР-4Е. З них 15 лінійних машин (а також одна командирська та одна ремонтна) призначені для Сухопутних військ ЗСУ, а ще 60 бронетранспортерів у адаптованій "плаваючій" версії для морської піхоти ВМСУ.

Дослідний зразок морського БТР-4Е для ВМСУ представлений у Харкові на початку грудня 2020 року
Дослідний зразок "морського" БТР-4Е для ВМСУ представлений у Харкові на початку грудня 2020 року

Варто зауважити, що хоч закупівлі комплектуючих для цих машин почалися ще з серпня минулого року, зараз нема даних ані про строки виконання контракту, ані про графік постачань бронетранспортерів.

Попри досить великий проміжок часу, що пройшов з початку закупівель деталей та виконання останнього замовлення для Національної гвардії, інформація про передачу нових БТР-4Е армійцям не оприлюднювались.

Читайте також: Бронетанкове замовлення для ЗСУ на 2021 рік знову під загрозою: на ХКБМ планують перейти на скорочений робочий тиждень (фото)