xcounter
#

БТР-4Е хочуть зробити безпілотним: в ХКБМ розповіли про перспективні розробки

6204
На ХКБМ наразі працюють над фінальною версією плаваючого ТКБМ "Дозор-Б", модернізованим БМ "Оплот", роботизованим БТР-4Е та перспективною БМП-У
На ХКБМ наразі працюють над фінальною версією плаваючого ТКБМ "Дозор-Б", модернізованим БМ "Оплот", роботизованим БТР-4Е та перспективною БМП-У

Окрім наземного роботизованого комплексу у Харкові працюють над проектами модернізації танків та створенням БМП

Спеціалісти ДП "Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені O.O. Морозова" (входить до складу ДК "Укроборонпром") спільно з науковцями Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки ЗСУ розробляють тактико-технічне завдання для нового роботизованого наземного комплексу.

Про це та про інші перспективні проекти, над якими наразі працюють в ХКБМ, розповів в інтерв'ю АрміяInform начальник організаційно-аналітичного сектору держпідприємства Сергій Стрімовський.

Читайте також: ​Міноборони сформувало вимоги до наземних бойових дронів та проведе державні порівняльні випробування
БТР-4Е від ХКБМ, Defense Express
Остання "морська" версія БТР-4Е на полігоні під час випробувань / Фото: АрміяInform

За його словами, БТР-4Е обрано як базу для безпілотного комплексу через наявність в бойовій машині низки конструктивних деталей, які спрощують таке перетворення. Мова йде, наприклад, про автоматичну коробку передач (дозволяє легко автоматизувати керування рухом БТР) та бойовий модуль БМ-7 "Парус" (який і так є дистанційно керований).

Дистанційно керований бойовий модуль БМ-7
Дистанційно керований бойовий модуль БМ-7 "Парус" на БТР-4МВ1

Крім того, на думку розробників з ХКБМ, не останню роль у цьому виборі зіграло те, що БТР-4Е випускається серійно та має досвід ведення бойових дій й звісно створити безпілотник на готовій та перевіреній серійній платформі значно легше й дешевше ніж розробляти повністю нову.

Розробка БМП-У ХКБМ, Defense Express
Про БМП-У вперше стало відомо у 2018 році

Також Сергій Стрімовський повідомив, що на ХКБМ за власні обігові кошти вже розробило конструкторську документацію та створено макет перспективної БМП-У. Однак через відсутність державного фінансування вітчизняні розробники не в змозі створити дослідний зразок та почати випробування.

Танк БМ Оплот від ХКБМ, Defense Express
"Американський" БМ "Оплот" на полігоні під час показу делегації Пакистану у травні 2021 року

Продовжуються роботи й над двома ДКР з модернізації танків в рамках державного оборонного замовлення. Мова йде про оновлення танків БМ "Оплот" (шифр "Бастіон") та Т-64 (шифр "Краб").

Т-64 за ОКР
Орієнтовний зовнішній вигляд модернізованого Т-64 за ОКР "Краб"

Згадав начальник організаційно-аналітичного сектору ХКБМ і про фінальну версію ТКБМ "Дозор-Б", яку на підприємстві мали доопрацювати й зробити плаваючою. За його словами, "цього року підприємство проводить кваліфікаційні випробування ("Дозора-Б") задля подальшого серійного виробництва та постачання до війська".

Серійна версія ТКБМ Дозор-Б від ХКБМ має стати плаваючою, Defense Express
Серійна версія "Дозор-Б" має стати плаваючою / Фото: АрміяInform

Водночас варто додати, що з реалізацію навіть профінансованих проектів конструкторського бюро харківського держпідприємства є проблеми, які найближчим часом можуть стати ще більшими.

Так, всередині квітня ц.р. заступник Міністра оборони України Олександр Миронюк повідомив, що раніше попередньо запланованого державного замовлення у ДОЗ-2021 на ТКБМ "Дозор-Б" не буде, через відсутність готової машини.

ТКБМ Дозор-Б під час випробувань ЛБТЗ у 2019 році, Defense Express
Остання з відомих версій ТКБМ "Дозор-Б" під час випробувань ЛБТЗ у 2019 році

"Міністерство оборони намагалося провести кваліфікаційні випробування в серпні-місяці (2020 року), потім в грудні, потім нам обіцяли в лютому-місяці (2021 року). Але на жаль, вже травень, вже рік пройшов, а зразка на кваліфікаційні випробування на серійну машину й досі не має", - відзначив тоді Олександр Миронюк.

Проте, як стало відомо Defense Express, наразі "Дозор-Б" дійсно проходить кваліфікаційні випробування, від яких буде залежати подальша доля цієї машини.

Наказ ХКБМ, Defense Express
Текст наказу про встановлення неповного робочого тижня на ХКБМ

Є побоювання з вчасної реалізації й інших профінансованих Міноборони програм, як то ДКР "Краб" та ДКР "Бастіон" (попередньо заплановано, що вони будуть завершені в наступному році). Причиною для цього є майбутнє (з 14 липня 2021 року) переведення близько 140 працівників ХКБМ (серед яких опинилися й конструктори підприємства) на одноденний робочий тиждень з мінімальною оплатою, а також недостатність фінансових ресурсів підприємства.

Читайте також: В Україні почалась "війна" БМП: основні проекти нових бойових машин для ЗСУ