xcounter
#

Замовлень на ТКБМ "Дозор-Б" у 2021 році немає: бронемашина досі не пройшла кваліфікаційні випробування

7798
Один з перших корпусів ТКБМ "Дозор-Б" на КБТЗ
Один з перших корпусів ТКБМ "Дозор-Б" на КБТЗ

Мова й де про серійний зразок "Дозор-Б", який мали виготовити на ХКБМ

Про це під час онлайн конференції "Про стан реалізації ДОЗ-2021 та перспективи переозброєння української армії новими зразками озброєння", яка пройшла у п'ятницю, 16 квітня ц.р. повідомив заступник Міністра оборони України Олександр Миронюк.

За його словами, серед численних зразків нової української техніки, закупівлю або фінансування випробувань якої було анонсовано торік в рамках держзамовлення 2021 року (як то комплекс "Нептун", випробування РСЗВ "Вільха-М" та винищувача МіГ-29МУ2 тощо), ТКБМ "Дозор-Б" відсутній.

Читайте також: Попри плани з закупівлі ТКБМ "Дозор-Б" ЗСУ в Україну продовжують постачатися польські ББМ Oncilla

"У травні минулого року ця машина була наказом міністра оборони прийнята на озброєння. Міністерство оборони намагалося провести кваліфікаційні випробування в серпні-місяці (2020 року), потім в грудні, потім нам обіцяли в лютому-місяці (2021 року). Але на жаль, вже травень (через кілька неділь), вже рік пройшов, а зразка на кваліфікаційні випробування на серійну машину й досі не має", - відзначив Олександр Миронюк.

Дозор-Б
ТТХ ТКБМ "Дозор-Б"

Заступник Міністра оборони України пояснив, що у відомстві з порозумінням ставляться до певних складнощів того ж ДП «"Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені O.O. Морозова" (входить до складу ДК "Укроборонпром") але вважають, що вони повинні працювати набагато краще.

"Я вважаю, що якщо підприємство зацікавлено в просуванні своєї продукції, воно повинно працювати так само 24 години на добу, сім днів на тиждень. І за це мають відповідальність нести безпосередньо керівники цих підприємств", - наголосив представник Міноборони.

Дозор-Б
ТТХ ТКБМ "Дозор-Б"

"Тому що, коли я приїжджаю і починаю слухати, як то кажуть "плач Ярославни" - дайте грошей. То я кажу: ми готові (фінансувати) – давайте продукцію! У нас є багато підприємств, яким ми (Міноборони) надали державні кошти й вони не можуть відзвітуватися, куди ці кошти витратили", - додав він.

Дозор-Б
Остання з відомих версій ТКБМ "Дозор-Б" під час випробувань ЛБТЗ у 2019 році

Також Олександр Миронюк зазначив, що саме з огляду на подібні проблеми з виконанням замовлень військових, оборонне відомство вимушено іноді міняти "пріоритети", за що Міноборони та Генштаб неодноразово критикували, тоді як звернути свою увагу скоріш було б варто на проблеми з налагодженням виробництва на заводах.

Дозор-Б
З самого початку виробництва ТКБМ "Дозор-Б" переслідували проблеми

"У нас теж було минулого року дуже багато звинувачень в адресу Міністерства оборони, Генерального штабу ЗСУ, що ми змінювали, начебто, свої пріоритети. Але вони змінювалися у зв’язку з тим, що дійсно, в тих умовах, в яких опинилися деякі підприємства, просто неможливо було виконати ті, чи інші замовлення. От і все. І це треба казати правду!", - пояснив ситуацію заступник Міністра.

Дозор-Б
ТКБМ "Дозор-Б" під час протидиверсійних навчань на межі з тимчасово окупованою територією АР Крим у березні 2021 року

Нагадаємо, минулого року, після прийняття на озброєння ТКБМ "Дозор-Б" Олександр Миронюк повідомив, що в рамках дослідно-конструкторської роботи "Турнір" на ХКБМ мають створити серійний зразок плаваючої машини (як і було передбачено с самого початку створення цієї моделі) у якості мобільного ПТРК.

Дозор-Б
Остання з відомих версій ТКБМ "Дозор-Б" під час випробувань ЛБТЗ у 2019 році

Своєю чергою, на ХКБМ повідомляли про очікування замовлення на "Дозори" та закуповували устаткування й комплектуючі для виробництва тактичної бойової колісної машини.

Читайте також: "Козак-2" та "Дозор-Б" на межі з окупованим РФ Кримом: Об'єднані сили ЗСУ провели протидиверсійні навчання (відео)