xcounter
#

Бронетанкове замовлення для ЗСУ на 2021 рік знову під загрозою: на ХКБМ планують перейти на скорочений робочий тиждень (фото)

Нові БТР-4Е для ЗСУ у цеху ДП "Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені O.O. Морозова"
Нові БТР-4Е для ЗСУ у цеху ДП "Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені O.O. Морозова"
12132

Попри велике цьогорічне замовлення від Міністерства оборони та значні аванси с держбюджету у Харкові планують відправити на "одноднівку" понад 100 "топових" працівників

Бронетанковий кластер ДК "Укроборонпром" продовжує "дивувати" парадоксальними явищами. У той час як ДП "Завод імені Малишева" майже не має державних замовлень й працівники місяцями сидять без зарплатні через недостатнє фінансування, сусіднє ДП ХКБМ, яке отримало велетенське замовлення на 70 БТР-4, готується до переходу на одноденний робочий тиждень.

Як стало відомо Defense Express, понад 100 (за попередніми розрахунками від 120 до 150 осіб) висококваліфікованих працівників "Харківського конструкторського бюро з машинобудування імені O.O. Морозова" з 14 липня 2021 року мають перейти на одноденний графік праці.

Читайте також: Працівникам "Заводу імені  Малишева" частково погасили борги по зарплаті: обіцяють виправити ситуацію за рахунок контракту з Пакистаном
БТР-4Е
Остання партія з чотирьох нових БТР-4Е відвантажена ЗСУ у серпні 2020 року

При цьому, "скорочення", першою чергою, стосується інтелектуальної складової колективу – зокрема конструкторів. А ось більш "чорні" працівники (зокрема, зварювальники) навпаки будуть працювати у три зміни – робити корпуси нових БТР.

Відповідний наказ за підписом директора ДП ХКБМ Якова Мормило від 11 травня ц.р. був переданий начальнику відділу кадрів держпідприємства для ознайомлення працівників.

ХКБМ
Текст наказу про встановлення неповного робочого тижня на ХКБМ

Зокрема відзначається, що незгодні з новими нормами можуть або звільнитися самостійно, або (в разі відмови піти за власним бажанням й працювати один день в неділю за відповідну мізерну зарплатню) будуть звільнені "на підставі пункту 6 статті 36 КЗпП України через два місяці з дня ознайомлення з наказом".

БТР-4
Адаптований для Морської піхоти ВМСУ БТР-4 під час випробувань у грудні 2020 року

Варто відзначити, що на ХКБМ наразі працює близько 800 робітників та інженерів. На цей рік підприємство має завершити розробку за ДОЗ конструкторської документації (та виготовити дослідні зразки) ТКБМ "Дозор-Б" та модернізованого танку Т-64 (шифр "Краб"). Крім того, на підприємстві проходить робота над створенням "морської версії" БТР-4Е, котра в цьому році замовлена ВМСУ у кількості (попередньо) близько 60 одиниць (а загалом на понад 70 БТР-4Е).

Краб
Орієнтовний зовнішній вигляд модернізованого Т-64 за ОКР "Краб"

Яким чином, працюючи один день на тиждень конструктори ХКБМ зможуть реалізувати всі ці проекти та працювати над втіленням у реальність інших (наприклад ОКР "Бастіон" - оновлений БМ "Оплот", який має бути готовий через рік) наразі невідомо.

Оплот
У 2023 році ХКБМ має створити дослідний зразок оновленого та імпортозаміщеного танка БМ "Оплот" за шифром "Бастіон"

Тобто проблем з відсутністю замовлень (ні на конструкторські роботи, ні на створення власне нової бронетехніки) наразі від держави в ХКБМ немає, вже проплачені цьогорічні авансові платежі за прямими контрактами від Міноборони. Однак при цьому збираються скорочувати робочий тиждень та можливо й звільняти незадоволених такими умовами висококваліфікованих інженерів.

Дозор-Б
Виконання контракту на створення дослідного зразка "фінальної" версії ТКБМ "Дозор-Б" на ХКБМ під загрозою

Згідно з поясненнями, що лунають на ХКБМ, там, попри всі замовлення, готуються до нестачі у фонді заробітної плати за підсумками року й через це вже планують скорочення витрат за рахунок на найбільш "дорогих" працівників (середня зарплата котрих становить близько 14-25 тисяч гривень).

ХКБМ
Генеральний директор ДК "Укроборонпром" Юрій Гусєв, гендиректор ДП "Завод ім. Малишева Василь Крилас та директор ХКБМ Яков Мормило під час пресконференції у Харкові 11 грудня 2020 року.

Як на таку "стратегію" дивляться топ-менеджери Концерну, котрі отримують по 500-800 тисяч гривень на місяць без жодних затримок, безупинно рапортують про чергові досягнення (зокрема, саме в бронетанковому виробництві) - наразі невідомо.

Читайте також: На ХКБМ знову закупають чергові великі партії запчастин для 25 БТР