xcounter
#

На ХКБМ знову закупають чергові великі партії запчастин для 25 БТР

4140
Адаптований для Морської піхоти ВМСУ БТР-4
Адаптований для Морської піхоти ВМСУ БТР-4

Судячи з номенклатури замовлень, комплектуючи призначаються для двох партій на 10 та на 15 бронетранспортерів

До двох десятків тендерів на закупівлю партій різних запчастин для бронетехніки були завершені (визначені переможці очікують укладання відповідних контрактів) у лютому-березні ц.р.

Інформація щодо масштабних замовлень від ДП "Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені O.O. Морозова", була розміщена на майданчику ProZorro.

Читайте також: ЗСУ отримали нову станцію 35Д6М від НВК "Іскра": чи будуть додаткові замовлення на "Зоопарк-3"
Тендер
Кілька тендерів що стосуються закупівлі запчастин для (ймовірно) нових БТР-4 за лютий-березень 2021 року

Що цікаво, цього разу (на відміну від більшості аналогічних тендерів кінця минулого року) в оприлюднених даних не було вказано для якого саме типу машин призначаються ті, чи інші деталі, однак з деяких видів номенклатури можна зробити припущення, що комплектуючи потрібні саме для БТР.

БТР-4Е
Адаптований для Морської піхоти ВМСУ БТР-4 під час випробувань у грудні 2020 року

Загалом замовлення умовно розбиваються на дві групи – комплектуючи для 10 машин, та схожа номенклатура вже на 15 одиниць військової техніки (варто зауважити, що принаймні частина з цих замовлень може перетинатися з

більш ранніми

тендерами).

Тендер

Серед замовлень є як запчастини, що можуть бути використані у ремонті (наприклад, комплектуючи для ходової частини БТР) так й комплекти, котрі скоріш за все призначені для виробництва нових одиниць БТТ (наприклад, 15 комплектів установки пускової ПТУР чи 10 одиниць башт в зборі).

БТР-4Е
Бойовий модуль "Парус" для БТР-4Е оснащується комплексом ПТРК "Бар'єр"

Є й досить нетипові замовлення, як то 15 комплектів поплавків, що мають бути виготовленні за конструкторською документацією замовника та є частинами транспортних засобів військового призначення (без вказання конкретної моделі).

Тендер

Суми визначені в тендерах, в залежності від типу запчастин, коливаються досить сильно, однак можна говорити про загальне попереднє замовлення комплектуючих (за два місяці) щонайменше на кілька десятків мільйонів гривень.

Нагадаємо, у серпні-вересніі минулого року ХКБМ замовляло схожі за номенклатурою комплекти запчастин для 15 БТР-4Е, однієї командно-штабної машини БТР-4К та однієї ремонтно-евакуаційної (на базі БТР-4).

БТР-4Е
Корпуси для БТР-4Е на ХКБМ на початку 2021 року

Дещо пізніше стало відомо, що Міноборони у 2021 році планує замовити у держпідприємства саме такий комплект бронетранспортерів для сухопутних підрозділів та велику партію (60 одиниць) модифікованих БТР-4 для Морської піхоти.

БТР-4
В ДОЗ-2021 року замовлено 60 плаваючих БТР-4 для Морської піхоти

Лише в середині березня цього року підписання контрактів з Міністерством оборони України на постачання 75 БТР-4, у тому числі й нової "морської" версії для ВМСУ, офіційно підтвердив директор Дивізіону бронетанкової техніки ДК "Укроборонпром" Євген Анфалов.

Читайте також: "Трімен" успішно завершив випробування нових прицілів для БТР-70 та БТР-80