xcounter
#

F-35B замість штурмовиків Harrier: флот Іспанії каже, що треба терміново купляти нові літаки

4218
Всі фото — U.S. Air Force
Всі фото — U.S. Air Force

Водночас черга на F-35 сьогодні вже розписана на роки вперед

Військово-морські сили Іспанії наголошують на тому, що їм треба терміново закуповувати літаки на заміну штурмовиків Harrier — командувач флотом літаків служби капітан Хосе Еміліо Регодон наполягає на тому, що їм потрібно якнайшвидше розпочати процес заміни цих літаків на американські винищувачі п’ятого покоління F-35B.

Читайте також: Іспанці замовили собі антидронову систему майже вдвічі дорожче, ніж роком раніше, і цьому є два пояснення
F-35B

"Після того, як італійські ВМС та морська піхота США повністю перейдуть на F-35B, ми залишимося останніми користувачами Harrier", — відзначає він, наголошуючи на тому, що у питанні закупівлі літаків час є критично важливим з урахуванням сьогоднішніх черг на це озброєння, розповідає видання Infodefensa.

Регодон відзначає, що сьогодні ці штурмовики все ще у змозі виконувати свої завдання і що в Іспанії продовжують оновлювати їх наскільки це можливо — виведення з експлуатації цих літаків заплановане на 2030 рік, бо, крім того, що платформа застаріла, у 2028 році завершується програма, яка гарантувала функціональність та оновлення літаків протягом всього життєвого циклу.

Як відзначає капітан, сьогодні на озброєнні 9-ї ескадрильї перебуває 11 літаків — судячи з усього, один літак вже відправився "на пенсію" чи використовується як донор запчастин".

Бо, наприклад, згідно з даними того ж Military Balance, станом на 2022 рік іспанці мали у своєму активі 12 одиниць AV-8B+, і ще один TAV-8B (двомісний навчальний літак).

Водночас щодо черги на F-35, то постачання цих літаків вже розписано на 14 років, водночас їхній виробник, компанія Lockheed Martin, сьогодні впирається у стелю поточних виробничих можливостей, тоді як розширення пов’язане з ризиками.

Читайте також: Іспанці купують понад 500 ракет до своїх ЗРК, які мають доведену успішність у майже 100 відсотків