xcounter
#

F-16, Gripen чи взагалі новітній KF-21: Філіппіни не розкривають таємниць, який винищувач посилить їхнє військо

2907
Фото - Saab
Фото - Saab

Філіппіни й досі тягнуть з вибором винищувача для свого війська, хоча найбільш ймовірним кандидатом сьогодні є все ж таки шведський літак

Філіппіни мають плани з модернізації свого війська аж на 33 млрд доларів, і передусім йдеться про закупівлю сучасних винищувачів із ракетами середньої дальності, про що нещодавно заявили командувач збройними силами Ромео Браунер і також очільник оборонного відомства Жилберто Теодоро, передусім таке посилення потрібно у контексті протистояння з КНР.

З цих коштів орієнтовно від 5,3 до 7,1 млрд доларів Філіппіни спрямують на закупівлю винищувачів - йдеться про кількість у 40 одиниць. Причому, як пише видання Reuters, міністр оборони країни відмовився надавати будь-яку конкретику по таких питаннях, які ж країни подали свої пропозиції на тендер і які літаки розглядаються до закупівлі.

Читайте також: Чому Чехія списала МіГ-29 ще на початку 1990-х, і тому на JAS 39 Gripen переходила взагалі з МіГ-21
KF-21
KF-21, фото ілюстративне

"Станом на сьогодні торги є секретним процесом, але ми продовжуємо розглядати прийнятні заявки", - відзначив очільник оборонного відомства Філіппін Жилберто Теодоро.

Цілком ймовірно, що рішення Теодоро не розкривати учасників конкурсу може бути звичайною формальністю, але з іншого боку - може й вказувати на те, що Філіппіни поки що остаточно не визначилися, яким саме літаком хочуть посилити свої повітряні сили.

А вибір ця країна робитиме принаймні з трьох машин - це передусім Gripen від шведської Saab, а також F-16 від американської Lockheed Martin і KF-21 від південнокорейської KAI.

F-16
F-16, фото - U.S. DoD

Причому до сьогодні все вказує на те, що Філіппіни передусім спираються на варіант зі шведським літаком. Наприклад, ще у червні 2023 року очільники оборонних відомств цих двох країн уклали меморандум про постачання винищувачів JAS 39 Gripen.

А вже в лютому цього року повідомлялося, що Філіппіни та Швеція вже погоджують остаточні умови щодо співпраці по літаках, і начебто вже навесні цього року мала б вже бути укладена угода на постачання винищувачів - втім, ймовірно, перемовини тривають й до сьогодні.

Варто також згадати, що Філіппіни раніше вже намагалися придбати американські F-16 - ще у 2021 році Держдеп США погодив продаж 12 літаків F-16C/D Block 70/72 з ракетами та супутнім обладнанням, однак тоді оголошена вартість у 2,43 млрд доларів виявилася завеликою.

Загалом Філіппіни запланували оновлення своєї авіації ще у 2005 році, а у 2013 році як таке собі проміжне рішення країна вирішила закупити 12 південнокорейських навчально-бойових літаків FA-50.

Раніше Defense Express розповідав, як F-16 програв конкуренцію JAS 39 Gripen за Таїланд, і яка тепер актуальна ціна цього літака.

Читайте також: Що за ядерна ракета РФ 9М730 "Буревестник", про яку знову пишуть західні ЗМІ, і що там дивне